– Vi ønsker å bidra til at folk får akkurat det huset de ønsker seg og har behov for første gang de bygger, sier daglig leder Tom Gunnar Næss Soltvedt.

Vi befinner oss i interiør- og møbelbutikken til Kubehus i Gårdsalléen på Sortland. Utenfra ser det ut som en butikk i nordisk stil, men Soltvedt slår fort fast at de er mer enn det. Bedriften tilbyr nemlig alt fra spesialtegnede funkishus til innredningshjelp, interiør og møbler.

Uvider til høsten: Med nordisk design som fokus har butikken i Sortland gått så bra at de til høsten vil flytte inn i nye lokaler.

– Vi tilbyr kundene våre en helhet, slik at når de skal bygge hus, får de akkurat det de er ute etter. Et hus er jo ikke bare fire vegger og tak over hodet, sier han.

Vil være «spot on»

Sammen med kona Line Mari Næss Soltvedt og venneparet Vegard Larssen og Camilla Norvoll, startet Soltvedt konseptet og butikken Kubehus høsten 2016. De har alltid hatt et ønske om å få til noe på Sortland, og tok sjansen da de så et potensial.

Bedriften er tilknyttet den Haugesundsbaserte husleverandøren Urbanhus, men tar selv utgangspunkt i et konsept om å levere spesialtilpassede funkishus.

Tilpasset terrenget: Da Kubehus fikk i oppdrag å bygge dette huset, var en av betingelsene at de måtte bygge det tilpasset haugen det skulle stå på.

Soltvedt presiserer at et hus ikke bare skal plasseres hvor som helst, men at det må passe arkitektonisk i terrenget. Dermed starter byggingen sammen med kunden på tegnebrettet.

– Vi ønsker å møte kundens behov «spot on», og det viktigste arbeidet her er kundekontakt. De får en prosjektleder som de forholder seg til under hele prosessen. Et hus gjenspeiler jo i stor grad identiteten til de som bor der, forteller han.

Bruker lokale håndverkere

For Kubehus AS er det viktig å benytte seg av lokale håndverkere. De har av kvalitet- og forskriftsmessige årsaker valgt å ansette egne snekkere, men benytter seg ellers av for eksempel lokale rørleggere og elektrikere.

– Skulle det være noen problemer, er det viktig for oss å få ordnet opp i det så fort som mulig, og dermed er det fint å bruke lokale folk.

Siden oppstart har bedriften bygd flere hus, også ferdigmøblerte, for kunder, men så langt ikke i Vesterålen.

– Vi har pågående prosjekter i både Tromsø, Bodø, Harstad og Lofoten.

Denne uken har Kubehus byggestart på sin første bolig i Vesterålen. Bedriften ser at det i de større byene utenfor regionen bygges langt flere moderne boliger.

– Det er en glede å se at Sortland kommer etter. Når vi først bygger her, ser flere at det er mulig å få arkitekttegnede hus også i Vesterålen, som ikke er dyrere enn andre hus.

Må utvide

Kubehus AS er ikke en del av en kjede, og kan dermed ta inn varer fra enkeltleverandører som man ikke finner i umiddelbar nærhet. Gründerne har tydeligvis truffet spikeren på hodet.

– Bedriften har virkelig gått over all forventning. Vi rekker så vidt å få møblene inn før de flyr ut igjen, slår han fast.

Butikken har vokst ut av lokalet mye fortere enn antatt, og har under et år etter åpning kjøpt nytt lokale. Hvor vil Soltvedt ikke avsløre.

– Det jeg kan si, er at vi flytter i større lokaler i løpet av høsten, og at vi vil ta inn mange nye merker.

Ifølge Soltvedt er det ikke bare bare å få ta inn nye merker, da dette har vært en prosess som har tatt ett og et halvt år.

– For å få lov til å bli en leverandør må du vise hvem du er og hva du står for. Merkene er veldig nøye med hvem de vil assosieres med.