Det er sikkert mange som har lagt merke til det flunkende nye anlegget som er etablert ved Holmen om lag 10 minutters kjøring fra Sortland sentrum. De siste av selskapets ansatte som flyttet inn i de designtegnede lokalene var administrasjonen, som tidligere holdt til i Sortland havn. Det familiedrevne Holmøy-konsernet omfatter flere underselskaper, og råder i dag blant annet over fire havgående trålere med flere konsesjoner på hvitfisk og oppdrettsselskapet Eidsfjord Sjøfarm.

Vel framme på Holmen tar Knut Roald Holmøy vel i mot Vols utsendte, og beretter over en kopp kaffe om selskapets nye hverdag.

– Før etableringen på Holmen var våre ansatte ved de ulike underselskapene spredt over et større geografisk område, og hovedtanken bak å etablere oss her vi er i dag var et ønske om å samle alle gode kreftene under ett tak og derigjennom bygge et godt miljø for videre utvikling. Ved å samle all vår aktivitet oppnår vi en klar merverdi og en mer effektiv hverdag. I tillegg gjør det kanskje noe positivt med de ansatte å komme til flunkende nye og tilrettelagte lokaler, noe også tilbakemeldingene tilsier. Etter å ha hatt administrasjonen i Sortland havn siden 1996 var nå tiden moden til å ta skrittet fullt ut og satse for framtiden, forteller Holmøy.

Det er en travel Knut Roald Holmøy i familieselskapet som beretter om en ny arbeidshverdag for de ansatte etter flyttingen til Holmen. Foto: Tommy Hansen

Endringsvilje

Etter å ha foretatt store investeringer i fjor i en ny tråler og oppkjøp av en annen i år, i tillegg til nybygget på Holmen, har selskapet brukt store penger de senere år. Holmøy mener nå tiden er inne for å konsolidere driften før eventuelt nye investeringer foretas.

– Ved å etablere oss på Holmen har vi lagt grunnlaget for ytterligere ekspansjon og vekst, selv om vi i dag er fornøyde med tingenes tilstand. Men for et selskap som opererer både innen laks- og hvitfisksegmentet, er det viktig å hele tiden vise endringsvilje. Med gode tider for spesielt lakseoppdrett over relativt lang tid, er det viktig å ha i tankene at man opplever til dels store svingninger i næringa. Derfor må bidragene fra gode år ses i sammenheng med til dels dårligere år over tid, noe vi hele tiden har tatt med i totalbildet for konsernet, understreker han.

God logistikk

Med laksepriser som til tider har oversteget 70 kroner kiloet, mener Holmøy at hvitfisknæringen har mye å lære av oppdrettsnæringen. Han poengterer at en såpass høy laksepris ikke bare er til det gode, men at spesielt prisen på torsk burde vært langt høyere ut i markedene.

– At laksen er dobbel så dyr som prima torsk er etter mitt syn helt feil. Vi har helt klart et stort potensial innen hvitfisk, og næringen bør samle seg for å bøte på dette. Og dette ønsker vi å være en del av i framtiden, fastslår han energisk.

Mandag denne uken var tråleren Prestfjord inne ved Holmen og leverte sin last med hvitfisk, og dagen etter var søsterbåten Sunderøy inne med samme formål. Holmøy forteller om en stram og god logistikk rundt slike anløp. Normal liggetid ved kai for trålerne er nemlig under ett døgn før de igjen er på tur ut på storhavene.

– Det sier seg selv at det skal gå raskt og effektivt når trålerne er inne ved kai. I tillegg til at fisken skal på land og plasseres på fryselager, skal båten fylles opp med proviant og bunkers, mannskap skal byttes og vedlikehold skal kanskje foretas på fartøyet. Da gjelder det å ha tunga rett i munnen for at logistikken skal flyte godt. Og det merker vi at vi får til på en meget tilfredsstillende måte ved vårt nye anlegg på Holmen.

Aktivitet ved Holmen i februar i år. Foto: Erik Jenssen, Kyst og Fjord.

Operasjonssentral ala NASA

Det er ikke bare administrasjonen i Holmøy-konsernet som har sin arbeidsplass på Holmen. I ett av byggene finner vi det som omtales som operasjonssentralen, der oppdrettsselskapet Eidsfjord Sjøfarm har full oversikt og kontroll over de ulike oppdrettslokalitetene. Daglig leder Roger Simonsen tar oss med inn i det som ved første øyekast minner om noe man kan finne hos romfartsselskapet NASA. Utallige videoskjermer viser aktivitetene, både over og under vann, ved de ulike lokalitetene.

– Her har vi full oversikt over alle anleggene våre i Vesterålen, og planen er at vi også skal ha direkte oversikt over våre lokaliteter i Troms til neste år. Fra kontrollsentralen styrer vi i dag blant annet foringen og vi har kommunikasjon direkte til samtlige ansatte ved oppdrettsanleggene. Dette bedre også sikkerheten for de som er ute på anleggene, presiserer Simonsen.

Eidsfjord Sjøfarm har i alt 17 ulike lokaliteter for oppdrett, hvorav ni i snitt er i drift. Dette utgjør omlag 15.000 tonn laks per år, opplyser daglig leder.

Hvor går så veien videre for familiekonsernet? Det vil ikke Knut Roald Holmøy spekulere konkret i, men gjentar at alt ligger til rette for videre vekst, både innen oppdrett og hvitfisk.

– Vi er som sagt i ferd med å konsolidere drifta per i dag. Men for å henge med i utviklingen kan vi bli nødt til å foreta oss ytterligere grep - uten at vi kan spå for fremtiden, avrunder en offensiv Holmøy.

Storslagent og vakkert. Foto: Tommy Hansen
Det er arkitektselskapet Snøhetta som har designet nybygget. Foto: Tommy Hansen