Ifølge en pressemelding fra stortingsrepresentant Jenny Klinge (SP) mener Senterpartiet at forslaget representerer en sentralisering av statlige tilbud, medfører større avstander og et dårligere tilbud til de tingretten er ment for.

I pressemeldingen viser de til mulige sammenslåingsalternativer, der Vesterålen tingrett blir nevnt. Helt konkrete planer er ikke vist, men det kommer fram at det er ulike sammenslåingsalternativer for disse tingrettene:

Nord-Troms tingrett, Senja tingrett, Trondenes tingrett, Vesterålen tingrett, Lofoten tingrett og Ofoten tingrett.

– Uavhenging av størrelse

Selv mener Klinge at det ikke nødvendgvis er lurt å gjennomføre en slik sammenslåing.

– En domstol representerer noe grunnleggende i samfunnet. Norske domstoler holder svært høy kvalitet, uavhengig av størrelse. Det er ingenting som tilsier at store domstoler er bedre enn mindre. Tvert om ser man at saksavviklingen i små domstoler jevnt over bedre. De får rett og slett sakene raskere unna, sier Klinge i pressemeldingen.

Senterpartiet vil oppfordre justisministeren til å legge dette forslaget lengst ned i en skuff, og oppfordre Domstolsadministrasjonen til å bruke sin kapasitet og ressurser på å drifte domstolene, ikke ensidig rette oppmerksomheten mot strukturendringer.

Distriktene rammes

– Vi må også sørge for å legge til rette for at advokater tilbyr tjenester i hele landet. Sentraliseres domstolene, etableres også gjerne advokatkontorene i nærheten av disse. Hvem rammes? Jo, befolkningen i distriktene, sier Klinge.