- Jeg er svært tilfreds med at Norge og Russland har lykkes med å komme frem til en god løsning for 2016. Det vil fortsatt sikre bærekraftig forvaltning av våre felles bestander, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker i ei pressemelding fra Nærings- og Fiskeridepartementet.

Torskebestanden er fortsatt på et høyt nivå. Totalkvoten for torsk for 2016 ble satt noe høyere enn forvaltningsregelen fordi blant annet loddebestanden som torskens viktigste føde er på et lavt nivå. Det var derfor også enighet om å be ICES (Det internasjonale havforskningsråd) teste sammenhengene mellom høy torskebestand og lav loddebestand i forbindelse med revisjonen av forvaltningsreglene på torsk, hyse og lodde.

Fiskarlaget fornøyd

Fiskarlagets leder, Kjell Ingebrigtsen, er fornøyd med avtalen.

- Det er svært positivt at vi i ettermiddag har en enighet om en avtale. Enigheten innebærer at vi får stabilitet i kvotenivået når det er grunnlag for det. Dette er viktig for både fiskerne og landindustrien, sier leder Kjell Ingebrigtsen i Norges Fiskarlag i vedlagte pressmelding.

Han mener det en ansvarlig tilnærming fiskerikommisjonen har landet på når totalkvoten for nordøst-arktisk torsk i 2016 settes til 894 000 tonn, som i år

894 000 tonn

Totalkvoten for nordøst-arktisk torsk i 2016 settes til 894 000 tonn. Totalkvoten av torsk fordeles mellom Norge, Russland og tredjeland etter samme mønster som i tidligere år. Norges kvote for 2016 vil være 401 240 tonn, inkludert 21 000 tonn kysttorsk og 7 000 tonn forskningsfangst.

Totalkvoten for hyse er fastsatt til 244 000 tonn for 2016, i tråd med forvaltningsregelen. Den norske hysekvoten vil med dette være på 118 700 tonn, inkludert forskningskvoten.

På grunn av lav gytebestand ble det besluttet å ikke åpne for kommersielt loddefiske i 2016.

Totalkvoten for blåkveite i 2016 er fastsatt til 22 000 tonn. Dette er en økning på 3 000 tonn fra i fjor.

Det er fastsatt en totalkvote for snabeluer på 30 000 tonn for 2016. Det er en videreføring av årets kvote.

Felles smutthull

Norge og Russland ble enige om gjensidig adgang for hverandres fiskefartøy for fangst av snøkrabbe på norsk og russisk kontinentalsokkel i Smutthullet.

Fiskeriavtalen inneholder også tekniske reguleringer for utøvelsen av fisket, kontrolltiltak og forskningssamarbeid. Det er et omfattende forskningssamarbeid mellom Norge og Russland om levende marine ressurser og økosystemet i Barentshavet, og partene ble enige om det felles norsk-russiske forskningsprogrammet for 2016.