Aasvik og nestleder Atle Andersen. Foto: Espen Mowinckel Pettersson

Regionrådet hadde sitt siste møte for året på Sortland Hotell, fredag. Agendaen for møtet var innsettelsen av det nye regionrådet og valget av Siv Aasvik(Ap) som rådets leder i neste periode. Valget av Aasvik er foretatt på forhånd, da Hadsel var neste kommune på lista for å ha leder - rent alfabetisk. Regionrådet har nemlig en avtale om at ledelsen av rådet rulleres på.

Nestleder i regionrådet blir etter ordningen ordfører i Lødingen kommune, Atle Andersen(Ap).

Glad for å være ferdig

Avtroppende leder, Sture Pedersen(H), kunne fortelle at han gledet seg til å bli ferdig med vervet.

- Nå kan jeg endelig være litt mer frittalende i forhold til mine synspunkter enn jeg har vært tidligere. Jeg mener for eksempel at Vesterålen ikke skal bli en kommune. Jeg mener vi er sterkere hver for oss og at vi heller må styrke samarbeidet regionalt, sa Pedersen fra talerstolen.

Han ledet møtet, fredag. Men fra neste møte er det Aasvik som vil lede det.

Da han overrakk stafettpinnen skrøt han av Aasvik.

- Jeg har lagt merke til det. Du er ei fresk og flott jente, sa Pedersen.

- Jeg er sikker på at du kommer til å lykkes, men du skal vite at det er utfordrende. Vi er valgt til å jobbe for innbyggerne i vår kommune og det er ikke alltid like lett å balansere det lokale engasjementet med det å jobbe for regionen, sa Pedersen

Aasvik tok imot skrytet og sa.

- Sture vet jeg har et hjerte for regionspolitikk. Sett med glede på å jobbe på dette planet. Jeg vet det er utfordrende å markere seg lokalt og også ta ansvar regionalt. Er ydmyk for rollen, men gleder meg, sa Aasvik og fortsatte.

- Sture vært den mest tydelige talspersonen for lokaldemokrati i Norge den siste tida. Det skal du ta med deg. Så jeg er veldig spent på hva som skjer når du nå sier du blir enda mer frittalende, sa Aasvik.

Arbeidsutvalget

Arbeidsutvalget består av ordførerne i Vesterålen. De vil møtes flere ganger i året for å samarbeide om oppgaver og uttalelser. Aasvik fremmet viktigheten av dette samarbeidet

Hun skrøt av samarbeidet ordførerne imellom.

- Allerede før vi er konstituert så kan jeg si at samarbeidet har vært veldig bra. Vi har jobbet sammen i flere saker og har et godt samarbeidsklima, sa Aasvik.

Hun var klar på hvilke områder en bør jobbe for de neste åra.

- Vi må jobbe med forsvaret,sjømat, Fiskeri, havbruk, sykehus samferdsel, flyplass og kultur, sa Aasvik.

Aasvik snakket om viktigheten av at regioen fortsatte å jobbe for å synliggjøre viktigheten av å ha et tilstedeværende forsvar.

- Om fagmilitært råd følges, vil det får store konsekvenser for Vesterålen. For arbeidsplasser og trygghet og beredskap i regionen, sa Aasvik.

Hun snakket også om viktigheten av å bevare akvakulturlinja i Vesterålen og viktigheten av å bekjempe endringene innefor fiskeri.

- Det er viktig å beholde kvotene lokalt. Pliktene fungerer ikke slik de er i dag, men løsningen er ikke å fjerne de, sa hun og siktet til den nylige sjømatmeldinga fra fiskeriminister Aspaker.

Aasvik pekte også på mulighetene innenfor havbruk og pekte på Nordlaks sin satsing. At kampen om innholdet i sykehuset ikke var over. Hun snakket også om at en måtte stå samlet for å beholde ambulanseberedskapen i regionen.

Hadselfjordtunnelen

Hun tok også opp temaet tunnel under Hadselfjorden.

- Hadselfjordtunnelen er et prosjekt som er viktig for Hadsel. Vi håper regionrådet kan være med i en debatt når dette nå blir konsekvensutredet, sa Aasvik.

Aasvik vil også ha et flyplassutvalg som kan jobbe for flyplassene i regionen.

- Lofoten har et slikt utvalg. De jobber målrettet for flyplassene. Vi har behov for en kraftsamling som dette også i Vesterålen, sa hun.

Aasvik snakket også om viktigheten av å jobbe for at Lofoten og Vesterålen orkesterforening består.

- Foreningen har gitt og gir oss musikere av høy kvalitet. Det er kjempeviktig å beholde denne orkesterforeningen i fremtida for å gi unge musikere en mulighet til å utvikle seg, sa hun.