Det viser en undersøkelse gjort av YouGov på vegne av Norges største boligalarmleverandør Verisure Securitas Direct.

– Nordmenn er generelt flinke på brannsikring, men det er likevel så mange som 18 % som glemmer å bytte batteriene i røykvarsleren én gang i året, sier kommunikasjonssjef i Verisure Securitas Direct, Cecilie Knudsen i en pressemelding.

Mest brannutsattDet var 1 045 branner i Norge i fjor i følge Nordstat.net, noe som er mest i Norden, og nesten dobbelt så mange som i Danmark og Finland. Så mange som 54 nordmenn omkom som følge av brann samme år. De fleste dødsbranner finner sted om natten.– Vi bor i et av verdens mest brannutsatte land, men beskytter oss fortsatt med de samme røykvarslerne som for 30 år siden. Sannheten er at de tradisjonelle lokale røykvarslerne kommer til kort på enkelte områder, og ikke beskytter i like stor grad som man tror, sier Knudsen.Røykvarslere snakker med hverandre

De nye systemene består av røykvarslere og andre komponenter som snakker med hverandre, og varsler simultant derom røyk oppdages, samtidig som de forteller deg hvor i boligen det brenner.

– Disse systemene er også koblet til en alarmsentral som sørger for at du får assistanse og rask hjelp dersom det brenner, sier Knudsen.

Et overvåket alarmanlegg med kameradetektor kan se om og hvor det brenner på bilde som sendes til alarmsentralen. I tillegg til at beboer varsles er det nyttig informasjon for brannvesenet som rykker ut.

Aldri ute av driftMed dagens alarmsystem blir det også mye enklere å sørge for at aller varslere fungerer som de skal. – De nye systemene er kontinuerlig overvåket. Gjennomsnittlig levetid på batteriene i røykvarslerne i et Verisure-anlegg er i tillegg på hele åtte år, men dersom batteriene begynner å bli svake vil systemet oppdage dette, og du vil få en varsling på mobiltelefonen om at det er på tide å bytte batteri, avslutter Knudsen.