Hvert år lager Telmarksforskning en oversikt over kulturtilbudene og kulturaktivitetene i norske kommuner, regioner og fylker.

Alle kommuner har blitt rangert og målt i ti kategorier, inkludert kunstnere, kulturarbeidere, museumstilbud, konserter, kino, bibliotek, scenekunst, kulturskole, i tillegg til den kulturelle skulesekken, sentrale tildelinger og frivillighet.

Bare en av kommunene i Vesterålen ble blant de hundre beste, nemlig Hadsel som havnet på 39. plass. Kultursjef Kariann Olsen Lind i Hadsel kommune, er godt fornøyd med den gode plasseringen.

– Det var veldig flott å høre. Kultur er veldig viktig for oss i Hadsel kommune. Det å være rangert blant de beste med et såpass nøkternt kulturbudsjett betyr at hadselværinger får mye for pengene og det er veldig gledelig, sier hun.

Takker for innsatsen

Hun skryter av de som hver dag arbeider med å sikre et godt tilbud.

– Siden vi i 1997 erklærte oss selv som en kulturkommune har vi bevisst jobbet for at kommunen skal være god på kultur. Det får vi til med relativt sett få midler. Det blir gjort mulig takket være alle de som hver dag jobber med kultur, enten frivillig eller de som har det som sitt daglige virke, sier Olsen Lind.

Sortland havnet på 119. plass, Bø på 117. plass, Andøy på 226. plass og Øksnes på 268. plass. Dette overrasker Olsen Lind.

– Jeg synes alle vesterålskommunene er veldig flinke på kultur. Jeg synes vi har et bredt og godt kulturtilbud over hele regionen.

Røros på topp - igjen

Øverst på lista havnet Røros, for fjerde gang på rad.

–  Røros skiller seg først og fremst ut ved at de er «gode på alt». Selv om vi har hentet inn nye tall og lagt til nye indikatorer i årets indeks, forsterker Røros sin posisjon på toppen av indeksen, sier forsker Gunn Kristin Aasen Leikvoll i Telemarksforsking til NRK Nordland.