Torsdag ble det kjent at fire organisasjoner i nord, Senja Petro, LoVe Petro, Petro Arctic og Olje- og Gassklynge Helgeland, danner et samarbeidsforum som skal arbeide for konsekvensutredning i områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Les også: Samarbeider om konsekvensutredning

– Ikke felles talerør

Ved flere anledninger har representanter fra samarbeidsforumet uttalt at de er et felles talerør for landsdelen. Blant annet uttrykte leder for Senja Petro, Geir Inge Sivertsen i et intervju med Troms Folkeblad at det nye samarbeidet markerer at en unison landsdel ønsker konsekvensutredning. Den uttalelsen er det ikke alle som kan stille seg bak.

– Dette er et krav fra de fire nordnorske lobbyorganisasjonene, og de er absolutt ikke et talerør for Nord-Norge. Tvert imot har engasjementet de siste årene vist det motsatte, nemlig at det nå er et folkelig flertall for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, sier leder for folkeaksjonen oljefritt LoVeSe, Bente Lorentzen, til Kyst og Fjord.

Les også: – Ensidig oljefokus

– Gjelder ikke særlig mange

Lorentzen sier videre at de 600 bedriftene bare er 36.000 registrerte foretak i Nord-Norge og i underkant av to prosent av landsdelens registrerte foretak. Hun presiserer at dette ikke gjelder særlig mange og at det er nok av store bedrifter som ikke er representert i utvalget.

– Så blir det opp til oss å spre kunnskap, der har vi en stor jobb å gjøre for å få flere til å engasjere seg i denne saken. Det er åpenbart at oljetilhengerne nå rigger seg for valgkampen 2017, og vi vil nok kunne vente oss flere innspill fremover, sier hun til Kyst og Fjord.

Les også: – Olje og gass viktig for landsdelen