Det sier tidligere kystvaktsjef Torstein Myhre til VOL. Han var sjef fra 1990 til 1995, da spørsmålet om valg av nye helikoptre var på agendaen.

I 1992 ble det nedsatt et helikopterutvalg som skulle vurdere ulike alternativer. Kystvakta hadde med Kjell Martinsen, en av de mest erfarne helikopterflygerne.

Les også: Kystvakta venter fortsatt på de nye helikoptrene

Ble forrådt av LO

Utvalget kom til at Sikorsky var det beste valget, en amerikansk og velutprøvd modell som også brukes i Nordsjøen og som var godt egnet som en enhetlig modell både for Kystvakta, fregattene og redningstjenesten. Slik gikk det ikke - NH 90 ble valgt.

– Men så fikk politikerne tak i saken. De ville se på en europeisk modell som motvekt til den amerikanske. Og LO gikk bak ryggen til utvalget og fikk maipulert rekkene. Deres ankepunkt var at Sikorskyen ikke kunne ta med 20 personer i ett løft. Og kunne ikke gå ut til 350 nautiske mil, med hensyn til fremtidig oljeaktivitet i nord.

Så ender man opp med at vi i fremtiden skal ha tre ulike typer helikoptre, der hver type kreve spesialutdanning for å betjene og ha service på. Hadde vi valgt Sikorsky ville helikoptrene forlengst vært på plass, senest i 2005. Og at erstatningen for Sea King ikke kan lande på dekket til kystvaktfartøyene i Nordkapp-klassen, er jo en kjempeskandale. Vi hadde trengt et enhetshelikopter, men så koker det hele bort i kålen, fastslår Myhre.

Forlengende arm

I mange år var det kun KV Nordkapp som kunne bruke Lynxen som støtte. Radarsystemet som ble valgt for Nordkapp-klassen, mot Myhres vilje, viste seg ikke å fungere.

KV Senja og KV Andenes hadde fått innstallert det nye systemet, mens KV Nordkapp sto for tur. Da man oppdaget fadesen, fikk KV Nordkapp beholde det gamle utstyret, som fungerte. Med to fartøy "satt ut av spill" har det betydd flere år med svekket beredskap i nordområdene.

– Ja, helikopteret er fartøyets forlengede arm når det gjelder kontroll av utkastproblematikken i de store havområdene. Men når justis-, og forsvarsdepartementet ikke klarer å koordinere, oppstår slike uheldige episoder gang på gang, sier Myhre.