Sveinung Flem representerer Fiskesalgslagenes Samarbeidsråd, som er et rådgivende samarbeidsorgan for de seks salgslagene i Norge.

- Vi er er opptatt av at vi skal ha en velfungerende markedsplass for omsetning av fisk i første hånd som ivaretar ulike behov både på fisker- og kjøpersiden, sa han under høringen til den mye omtalte sjømatmeldingen. Det skjedde på Stortinget.

Trenger minstepris

- Samarbeidsrådet støtter departementets vurderinger om behovet for minsteprisinstituttet, i hovedsak av hensyn til den mindre flåten.  Strukturendringer på mottaks- og flåtesiden har medført at den minste flåten, som også er minst mobil, har få alternative kjøpere og trenger den beskyttelsen som en minstepris kan gi for å sikre inntekt og lønnsom drift, sa Flem.

Han ga under høringen regjeringen rett i at det er behov for å forenkle prosessen knyttet til minsteprisfastsettelsen, og støtter derfor sjømatindustrimeldingens forslag om å nedsette et ekspertutvalg for å gi råd både om selve minsteprisfastsettelsen og søke å forbedre markedsmekanismene i systemet for førstehåndsomsetningen av fisk. Flem opplyste under høringen at samarbeidsforeningen har gjort avtale med Sjømat Norge og Norges Fiskarlag om parallelt å etablere en egen arbeidsgruppe på tvers av salgslag med sikte på harmonisering og felles vurdering og gjennomføring av både egne forslag og det som fremmes gjennom ekspertutvalget.

Fellesløsninger

- Næringen må i fellesskap, være sentral i arbeidet med å finne de beste løsningene for oss alle, sa Flem under høringen.

Fiskesalgslagene er enige om at er det ikke er behov for endringer i fiskesalgslagsloven. Det er knappe to år siden den ble vedtatt av et enstemmig storting og den bør få virke lenger før den evalueres, noe også Tveterås-utvalget peker på, fremholdt representanten.

- Utfordringen – som vi tar - er å etablere mekanismer som gjør at vi unngår konflikter knyttet til minstepris. Utfordringen er ikke å lage kompliserte konstruksjoner for å løse dem.  Det er vårt klare råd til politikerne, sa Sveinung Flem.

Salgslagene tilbyr i dag ulike omsetningsformer som er tilpasset forskjellige behov på flåte- og kjøpersiden. En åpen markedsplass med størst mulig volum er ifølge salgslagene viktig for å sikre en markedsriktig  prisdannelse.  Dette er bakgrunnen for at auksjon i dag har en sentral plass i førstehåndsomsetningen, særlig for ombordfryst fisk og i pelagisk sektor.

Siste ord

Salgslagene fastsetter også salgsvilkår knyttet til førstehåndsomsetningen. Dette er for eksempel oppgjørsbetingelser, krav om garantistillelse, reklamasjonsregler og bestemmelser knyttet til gjennomføring av salgsprosessen. Samarbeidsrådet er tilfreds med at stortingsmeldingen på dette punkt konkluderer med at salgslagene fortsatt skal ha siste ord i fastsettelsen av disse.

- Salgslagene er et mellomledd i verdikjeden, og vi støtter fullt ut departementets vurdering i meldinga at vi må ta hensyn til hele verdikjeden i våre reguleringer.  Det er også grunnen til at vi i den avtalen vi nå har inngått med Sjømat Norge og Norges Fiskarlag er enig om i fellesskap å utvikle omsetningsformene videre for å bidra til økt forutsigbarhet og fleksibilitet i verdikjeden.  Vi er videre enig om at forretningsvilkårene må være balanserte mellom kjøper og selger. Arbeidet skal foregå på tvers av salgslag, for å sikre at forretningsvilkårene blir så like som mulig.

Globalt marked

- Vi ser gjerne også at ekspertutvalget som er foreslått i sjømatindustrimeldingen kan få et mandat som også inkluderer vurdering av omsetningsformer og salgsvilkår, ikke bare spørsmål knyttet til minsteprissystemet.  Dette kan bidra til forbedring av førstehåndsomsetningen og sikre større legitimitet for de endringer som foreslås og eventuelt gjennomføres, sa Flem under høringen.

Forutsigbarhet

- Fiskerinæringen er avhengig av faktorer i naturen og det globale markedet som er utenfor vår kontroll. Derfor er forutsigbarhet i rammevilkårene hjemme på land enda viktigere. For en samlet næring vil det derfor være positivt med et så bredt og godt forlik som mulig på Stortinget, slik Fiskesalgslagenes Samarbeidsråd, Sjømat Norge og Norges Fiskarlag også har funnet sammen for å samarbeide nå, konkluderte han.