Store aktører som Lerøy, Aalesund Fisk og andre inngår avtale med produsenter, for eksempel i Øksnes, uten at det kommer frem på pakningen hvor fisken egeltig stammer fra.

Det kan virke som om kjøttprodusentene har kommet et langt steg videre i så henseende.Fiskeelskere VOL har vært i kontakt med, sier de ikke vil kjøpe et produkt som ikke er bekreftet produsert i vår landsel.

Testet norsk fisk

For et par år siden foretok VG en test av torskefilét med ulike merkenavn. Lerøy fikk topp score med terningskast seks. Nærmere undersøkelser viste at produktet stammet fra Gunnar Klo AS.Stortorvet Gjestgiveri i Oslo lokket for en tid siden med mølje fra Lofoten tidlig i januar. En telefon til daglig leder bekreftet at skreien kom fra Gunnar Klo AS på Myre. Vanskelig utfordring

Produksjonssjef Jan Roger Knudsen ved Gunnar Klo AS innrømmer at det er en vanskelig utfordring og ofte et spørsmål om pris for å få frem den opprinnelige produsenten. Men på produktene fra Aalesund Fisk, med fisk fra Øksnes, som legges ut på det europeiske markedet, er det opplyst hvor fisken egentlig stammer fra, sier han.

- Men viser ikke det at det er mulig?

- På en helfilét av torsk som selges av Coop Obs står produsenten Gunnar Klo AS oppført. Det viser at det er mulig og det skal vi ta med oss videre. Vi må påvirke der vi kan, sier Knudsen.På isoporeskene som sendes Klos kunder, er bedriftens navn påført, uten at dette hjelper kundene.

Så kortreist kvalitetsmat, som også bekreftes på pakningen, kan være veien å gå for å sette vesterålsfisken enda bedre på kartet i "kamp" med Lofoten.