Rektor Vidar Halvorsen ved Sortland ungdomsskole. Foto: Sanna Drogset Børstad

Politiet i Nordland politidistrikt, i samarbeid med fylkeskommunen og kommunene, vil nå informere alle skoleelever og foresatte i tilknytning til den siste tids hendelser med trusler mot skoler i fylket.

Les også: Slik skal de bekjempe skoletrusler på nett

- Skremmende uttalelser fremsatt via ulike nettmedier har ført til stenging og evakuering av mange skoler i bl.a. Mosjøen, Mo i Rana og Narvik. Dette har igjen ført til frykt og uro blant elever, lærere, foreldre og i samfunnet ellers. Vi har eksempler på at det er yngre elever som også i ettertid er redde og føler behov for å følge med på nettsteder i tilfelle det kommer nye trusler, heter det i brevet.

Les hele brevet her.

Beredskapsplan

Rektorene i sortlandsskolen skal nå i gang med å lage beredskapsplaner for skolene, der det kommer frem hvordan man organiserer en beredskapsgruppe på skolene, varslingsrutiner, informasjon og kontakt med blant andre politi og kommunens kriseteam. Dette for å være forberedt dersom det skulle oppstå en situasjon på skolene.

Rektor ved Sortland ungdomsskole, Vidar Halvorsen, deltok tidligere i år på et kurs i nettopp dette, og skal legge frem det han har lært for de andre rektorene.

Les også: Kurses i terrorberedskap

- Det finnes mange eksempler på sånne planer. Noe vil være felles, mens det i tillegg vil være en bit som må gjøres på den enkelte skolen, sier Halvorsen til VOL.

Forberedelser

Brevet fra politiet skal motvirke slike unødvendige tilfeller på skolene, som vi har sett flere steder i Nordland den siste tiden.

- Det er gjort flere erfaringer med hvordan man håndterer slike situasjoner. Der kommer det frem eventuelle svakheter i systemet, sier Halvorsen.

Han mener at det handler om å være forberedt, og å ha tenkt gjennom hva man skal gjøre.

Ifølge Halvorsen har det ikke kommet reaksjoner fra elevene etter truslene mot andre skoler i fylket.

- Så vidt jeg vet har det ikke vært noe tema. Jeg har ikke hørt noe fra lærerne som er ute i klassene, sier Halvorsen.