Undersøkelser har vist at en av hovedårsakene til at ungdom ikke får fullført videregående skole, er at de ikke klarer å finne lærlingplass.

Anbudsregler

Nå innfører Nordland fylkeskommune nye anbudsregler for å stimulere næringslivet til å ta inn lærlinger.

- Regelen går ut på at minst 7 % av arbeidet som skal utføres skal gjøres av lærlinger. Det vil si at det ikke holder å ha 7 % lærlinger ansatt i bedriften. Nordland fylkeskommune handler for cirka fire milliarder kroner i året. De aller fleste innkjøp gjøres på bakgrunn av anbudsrunder. Her har vi en unik mulighet til å stimulere næringslivet til å legge til rette for lærlinger, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll i en pressemelding.

4 av 10 uten læreplass

I Nordland mangler hvert år 4 av 10 elever læreplass. På landsbasis er det om lag 9.000 ungdommer som står uten læreplass. Ifølge NRK vurderer nå fylkesråd for utdanning, Hild Marit Olsen, å kutte i antall yrkesfagprogram for å stoppe frafallet.

NRK skriver at kun 64 prosent av dem som startet på videregående skole i Nordland i 2009, fullførte utdanningen. For yrkesfag er tallet 50 prosent.

Dødsspiral

Ifølge fylkesrådsleder Tomas Norvoll, har utfordringen med å få læreplasser vært at bedrifter som ikke tar inn lærlinger, ofte kan tilby tjenester til en lavere pris enn konkurrerende virksomheter med lærlinger.

- Det blir en dødsspiral for hele ordningen om lærlingbedriftene til stadighet taper anbud. Derfor er det viktig at vi som kunde ikke lager anbud som legger opp til at det kan skje, sier Norvoll.

Elever som ikke får plass, blir gjerne værende i skolesystemet og gå videregående på nytt for å bli mer attraktive for næringslivet. Dersom bedrifter ikke tar inn lærlinger, er det på sikt også en merkostnad for fylkeskommunen.

Ikke diskriminerende

Norvoll legger også til at anbudsordningen ikke skal være diskriminerende for små bedrifter med begrenset mulighet til å delta som lærebedrift.

- Kravet vil ikke gjelde små bedrifter som står som underleverandører i større anbud. Det er ikke alle bedrifter hvor det er praktisk mulig å være med i lærlingordningen og det ville vært feil av oss å diskriminere disse, sier Norvoll.

Rekrutteringskilde

Halvard Hansen er faglig leder for elektrikerlærlingene i Elektro Bodø AS og han ser ikke på det som en byrde å måtte ha lærlinger i arbeid.

- Lærlingene er vår viktigste rekrutteringskilde. I all hovedsak blir de som starter som lærling hos oss, tilbudt fast jobb når de er ferdig med fagprøven. Vi vil jo at de vi har investert i, skal bli værende hos oss, sier han i pressemeldingen.

Tomas Norvoll håper den nye anbudsregelen vil stimulere til flere lærlingbedrifter som Elektro.

- Vårt hovedmål er at vi skal stimulere til en effektiv utdanningsprosess for elever i videregående skole og at flest mulig skal fullføre.