Stinn brakke under åpninga av Nybaka.

Lukta av fersk bakst siver ut av den gamle butikken på Fjærvoll i Bø. Det er tidlig morgen, men Jenny Johnsen Tande (26) har allerede vært oppe i mange timer. Inne i de nyoppussede lokalene rett ved fylkesveien er brødhyllene fylt opp, og på kjøkkenet kaster Jenny seg over nok en deig. Samboer Fred-Tore Fagereng og dattera Tuva (7) sørger for at alt er klart bak disken.

Det er en halv time til åpning av gårdsbakeriet Nybaka. Selv om den ene bakerovnen typisk nok har satt seg på bakbeina og streika, har Jenny klart å få ferdig nærmere 140 brød.

Havrebrød. Kornbrød. Matpakkebrød. I utsalget står også flere kaker.

– Jeg har ikke rukket å kjenne på hvordan det føles, til det er jeg alt for opptatt av at brødene skal bli bra, sier Jenny og smiler.

Jenny og samboeren, som også driver gård på Lynghaugen, har snakket om å starte gårdsbakeri i flere år. Fred-Tore har pushet på, og mente at dette skulle de klare. Torsdag morgen gikk endelig startskuddet, og bakeridrømmen var en realitet.

Lært av Eldhusbakeriet

Jenny flyr rundt i hele lokalet. Baker brød, steiker brød, tar ut brød. Utenfor begynner det å hope seg opp med folk som vil inn. Jenny forteller at hun har fått mye god hjelp og opplæring fra Marit på Eldhusbakeriet på Sortland.

– Jeg er veldig takknemlig for alt hun har lært meg, sier hun.

I første omgang holder Nybaka åpent hver dag utenom søndag og mandag.

– Men vi må se det litt an hvor mye vi selger. Vi satser hovedsakelig på brød og gjærbakst, men skal også ha litt kaker og en liten kafédel, forteller Jenny.

Betydelig investering

De har lagt ned betydelig med arbeid og investeringer i gårdsbakeriet. Lokalet er pusset opp, og alt utstyr er nytt. Innovasjon Norge har bidratt med 400.000 kroner, noe som har kommet godt med.

Ambisjonen med Nybaka er å skape sin egen arbeidsplass.

– Vi gjør ikke dette for å tjene mest mulig penger, men for at jeg skal ha noe å gjøre som jeg trives med, sier hun.

Pågangsmot

Inn på kjøkkenet kommer plutselig bestefar Arne Johnsen.

– Fra fjøsbudei til baker, sier han og gir henne en klem.

– De er unge og de har mot, det er viktig, sier en tydelig stolt bestefar – som til og med står bak ei av brødoppskriftene hun har tatt i bruk.

Klokka har rundet ni. Tuva og bestefar Arne har klippet snora foran døra, og folk ryr inn. ­Brødhyllene blir magrere og magrere. Jenny står på kjøkkenet og baker mer, mens Fred-Tore og broren Ørjan tar seg av kassa.

Folk ser ut til å være storfornøyd med det nye tilbudet i Bø. Klokka halv ett er alle hyllene tomme.

– Dette er kjempemessig! Jeg har god tro på at de får til dette. Jenny har et pågangsmot av de sjeldne, sier gründerens farmor til VOL.