- Steinsprutskader er det mye av gjennom hele året, men våren skiller seg ut. Når snøen smelter blir småstein og annet rask i veibanen virvlet opp, sier Pål Rune Eklo, informasjonssjef i Gjensidige.

Hold avstand

Det er umulig å gardere seg hundre prosent mot steinsprut.

- Det beste du kan gjøre er å holde god avstand til bilen foran. Men heller ikke det er noen garanti mot ei lita «rose» i frontvinduet, forklarer Eklo.

10 000 reparasjoner

Beregninger Gjensidige har gjort, viser at 10 000 bileiere i Nordland hvert år må ta turen innom et verksted for å reparere eller skifte frontruten, til en prislapp på 60 millioner kroner. Rundt 235 000 totalt i Norge. Forsikringsbransjen utbetaler 1,4 milliarder kroner årlig etter denne type skader.

- Skadene koster fire millioner kroner hver eneste dag, men bilistene slipper billig unna, sier Eklo. På grunn av store kostnader, ønsker vi at kunden velger å reparere ruten istedenfor å skifte den. Dette er gratis for kundene som har kasko eller delkasko. Må ruten skiftes, betaler kunden normalt en egenandel på 2 000kr.

Tips for å unngå steinsprut?

• Hold god avstand til bilen foran.

• Er uhellet ute, få reparert skaden så rask som mulig.

• Dekk gjerne med gjennomsiktig teip for å beskytte skaden til den er reparert.

Hvorfor gratis å reparere?

Kostnadene ved å skifte en rute er store. På bilmodeller med varmetråder i frontvinduet eller ADAS er kostnadene ekstra høye.

Derfor er det en stor fordel når kunden velger å reparere ruten, i stedet for å skifte den. Alle bileiere med delkasko eller kasko får reparert steinsprutskade gratis. Må ruten skiftes er det som regel en egenandel.

Alle tall er hentet fra Finans Norge og Gjensidige.