Streiken i hotell- og restaurantbransjen har blitt trappet opp de siste dagene. Onsdag varslet Fellesforbundet at de tar ut 374 nye medlemmer i streik. På landsbasis streiker nå 700 medlemmer.

Les også: 20 hotellansatte i Vesterålen tas ut i streik

I Vesterålen er til sammen 20 ansatte i streik, ti ved Vesterålen Kysthotell og ti ved Sortland hotell.

Les også: - Vi er nødt til å stenge matserveringen

Svært alvorlig

Plassjef ved Vesterålen Kysthotell, Tone-Lise Steffensen, forteller at situasjonen begynner å bli svært alvorlig for hotellet.

- Nå begynner det å bli virkelig ille. Vi har greit å leie ut rom og holde frokosten i gang, men noe mer har vi ikke kapasitet til med bare to på jobb, inkludert en vaktmester. Fellesforbundet tok også ut resepsjonssjefen første uka, men hun er heldigvis på plass igjen. Så nå er det ni av våre fast ansatte som er i streik. Det er uansett begrenset hvor lenge vi kan holde det gående, sier Steffensen.

Må avlyse konfirmasjon

Førstkommende helg var det meningen at Vesterålen kysthotell skulle være vertskap for flere konfirmasjoner og selskaper. Det blir det ikke noe av. Bestillinger for den påfølgende uken, blir også kansellert.

- I neste uke hadde vi bestilling på et selskap med 85 personer som er kansellert. Dereter har vi et annet arrangement som inkluderer 80-100 personer, i forbindelse med konferanse. Nå er det en fare for at vi mister alt av store innbringende arrangementer i nærmeste fremtid, opplyser Steffensen.

Frykter langvarig streik

Nå frykter hun at streiken kan bli langvarig.

- Sist det var streik i Fellesforbundet, i 2002, varte den i fire uker. Siden partene ikke er i dialog, frykter jeg at det kan gå like lenge denne gangen også, sier hun.

Plassjefen tror ikke Fellesforbundet har så mye å hente på selve streiken.

- Skal lønningene bli bedre er det i alle fall ikke mye å hente i denne bedriften, slår hun fast.

Økonomisk tap

Streiken har allerede ført til et merkbart innhugg i hotellets økonomi.

- Vi har allerede hatt et betydelig økonomisk  tap, som kan bli enda større. Vi står også i fare for å miste kunder for fremtiden som kan skape ringvirkninger for hotellets videre drift, understreker Steffensen.

- Innebærer det å redusere staben?

- Det vil nok bli en del endringer i driften, og de ansatte må belage seg på å utføre andre arbeidsoppgaver hvis vi skal unngå oppsigelser, sier hun.

Steffensen poengterer at hun synes hele situasjonen er svært krevende.

- Det er en veldig trassig situasjon for bedriften og våre gjester. Det lar seg ikek gjøre å drifte hotellet på en forsvarlig måte med så liten kapasitet, slår hun fast.

Kan bli langvarig

Eksakt hvor lenge streiken varer, er ikke godt å si, men ifølge Fellesforbundet er de innstilt på å holde ut en god stund til.

– Streiken kan vare lenge, forteller forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, til nettavisen FriFagbevegelse.no.

Streikekassen er på hele 1,9 milliarder kroner. Når streiken utvides fra lørdag kommer prislappen per streikeuke til å lyse på 23 millioner.