Mens det i fjor var bandet Trinity som ble kåret til Årets Fæsteråling er det i år en enkeltperson som skal få tittelen. Markedssjef  VOL, Martin Meisterlin, forteller om årets konkurranse som er et samarbeid mellom VOL og Fæsterålen.

- Vi leter etter en kandidat som representerer Vesterålen på en god måte. Rett og slett en person som er raus, engasjert og som bor og jobber for å fremme Vesterålen på en eller annen måte, sier han.

To deler

Årets konkurranse er i to deler. Det har allerede blitt valgt ut en folkejury bestående at taxisjåfører fra hver kommune i Vesterålen. Disse skal velge blant de 36 kandidatene folket har nominert og plukke ut fem kandidater som igjen dere i Vesterålen kan stemme på.

- Dette er noe vi gjør for å sette fokus på de ildsjelene som er i regionen. Selv om det til syvende og sist bare blir en vinner, håper vi at bare det å bli nominert er noe som viser folk innsatsen deres i hverdagen, sier Meisterlin.

I løpet av neste uke vil fagjuryen være ferdig med sine vurderinger. Da vil fem kandidater bli klare for å bli stemt på av folket i Vesterålen. Avstemmingen vil blant annet foregå på VOL.

Her er kandidatene:

Sortland

Kandidat 1: Kirsten Aafløy OpdanKulturfabrikken på Sortland er fin å se på, men det fineste interiøret er Kirsten Aafløy Opdan. Vår kjære bibloteksjef som snart går av med pensjon. Hennes engasjement, smil og inkluderende personlighet gjør at alle føler seg velkommen til å stikke innom. Hun er full av ramp, glede og kunnskap. Hun burde vinne Årets Fæsteråling. Hun laisa opp stemninga på bibloteket så alle får lyst å lese mer.  (Nominert av anonym)

Kandidat 2: Halvar EllingsenJeg mener Sortlands kandidat til årets festeråling bør være Halvar Ellingsen. Kokken som satte Vesterålen på kartet og som i tillegg fortsetter å gi av seg selv til sine sambygninger. Halvar er tverrs igjennom hel ved!. Da han bestemte seg for å flytte hjem og bli heltids-Vesteråling er han også med på trenden av unge tilbakestrømmere. I helga stilte han opp å kokte suppe til inntekt for Paulsen-Statuen, og han har også etter sin hjemkomst skapt liv på torget med sin suppe-onsdag! Jeg mener Halvar er den perfekte Fæsteråling 2016! Livsgnist, Pågangsmot, humør og stå-på vilje! ( Nominert av  Lars A. Sverdrup Liset)

Kandidat 3: Steinar HenriksenJeg mener at årets fæsteråling bør være Steinar Henriksen. Steinar, som også er min far, trår til over alt. Han har vært innblandet i nesten alt som har med fotball, ski o.l. så lenge jeg kan huske. Han har hatt forskjellige roller i Ajaks og i andre organisasjoner/klubber i flere år. Pappa får ting til å skje. Uten han hadde ikke Ajaks, Ajakscupen, langøyløpet eller Kleiva-revyen vært det samme. Samtitig som han er i Ajaks er han i Sortland IL som hjelpetrener/oppmann. Der som alle andre plasser trår han til. Han er en slik person man gjerne kaller en ildsjel. Alt dette er bare en liten del av det han bruker fritiden sin på.

Denne tittelen fortjener han. (Nominert av Herman Henriksen)

Kandidat 4: Brynjulf WillassenØnsker nominere min samboer Brynjulf Willassen til Årets Fæsteråling. Han er en varm og inkluderende person som har et varmt hjerte for Sortland og Vesterålen. Han har vært mangeårig støttekontakt for vår alles Kjetil Paulsen og har aldri sluttet bry seg og ta seg av han. I tillegg har han ei liste med andre mennesker som han har brukt fritiden sin på som støttekontakt. Dette er i seg selv en utrolig flott ting og gjøre da vi vet at Sortland alltid har og mangler særlig støttekontakter for menn. Han har vært aktiv volleyballspiller og drevet med friidrett opp i voksen alder. En av tingene som jeg særlig vil trekke frem med Brynjulf er at han ALDRI reklamerer for sin egen "skjulte"innsats for spesielt nærmiljøet på Sortland.Han har ikke facebook og "boltre"seg på. Han har i flere år tatt spade og sag fatt og gjort frivillig arbeid på Kirkegården og i Hesthagen. Dette er et initiativ jeg tenker er unikt, da det ikke kaster glans over han som person,pga han bare drar ut og gjør disse tingene for at han ønsker at Sortland skal framstå som et best og finest mulig sted for alle. Han aldri vært en offentlig initiativtaker, da han ikke føler seg komfortabel med søkelyset. Derav at han opererer i egen regi. Han har viet mange timer med medmennesker som trenger ei støttende hånd,uten at betaling har vært avgjørende da den er svært lav. MEN:Det aller mest fantastiske er hans evne til og bli godt likt og til og framsnakke andre mennesker uavhengig av hvem de er. Han snakker aldri nedsettende eller negativt om andre mennesker og allerer like mye verdt i hans øyne, dette er noe som er veldig viktig som medmenneske og i det samfunnet vi idag lever i.

Nå kan man kanskje tenke at han ikke har gjort nok for og bli nominert til Årets Fæsteråling, men jeg ønsker trekke han frem på bakgrunn av han anonymitet og ikke ønske om og framstå i søkelyset for hans engasjement og store dugnadsånd. Kan peke ut flere steder han har utbedret på eget initiativ og forbedret. I regn og vind. Han er en stor tilhenger av Kulturfabrikken og benytter enhver anledning til og støtte opp om arrangementer, i alle sjangere da særlig musikk og teater. Så hvorfor ikke vurdere Brynjulf som en verdig kandidat,dette er et hverdagsmenneske som engasjerer seg fordi at vi alle på Sortland skal kunne ha det fint rundt oss,men som aldri har hatt behov for og opplyse om det. (Nominert av Karina Solhaug)

Kandidat 5: Eirik JensenØnsker å nominere Eirik Jensen på Sandstrand til Årets Fæsteråling. Han er en samfunnsengasjert  person som deltar i og tar ansvar for mange saker som angår andre enn seg selv. Han bistår på dugnader og fellesaktiviteter i lokalmiljøet i bygda der han bor og på aktiviteter i Sortland kommune.  Uselvisk og uegennyttig bistår han der det er behov for arbeidskraft, inspirasjon og engasjement. Også i Fæsterålen har han lagt inn innsats. (Nominert av Ragnhild Renna)

Kandidat 6: Bjørn HeirengVil nominere Bjørn Heireng! Han er et oppkomme av et engasjert, kreativt menneske! Han er Skibsgårdens ALT! Han står på, tidlig og seint, han engsjerer og motiverer Team Skibsgården! At humørsyka avogtil tar han også skjønner jeg godt, med så masse kreativitet boblende i toppen som må ut, opp og fram! Han sier ting som dem er, det gjør ham enda kulere og enda mer respektert. Han tar ikke seg selv høytidelig, han har mange "hatter" som han forvalter godt. Kan røpe at en av "hattene" er å være selveste nissen på Skibsgården ikke si det til noen... Ok?!? Ellers er Bjørn meget engasjert i Byen Sortland dette er jo AMAZING å tenke på, en tilflytta Oslogutt som vil så mye og får til så mye! Digger Bjørn! Håper HAN vinner. (Nominert av Laila Johanne Andreassen)

Kandidat 7: Johnny WiklundÆ vil nominere han Johnny Wiklund på Narvesen til Årets Fæsteråling. Han tar seg tida til å gjøre dagen bedre til alle som kjem innom butikken hannes. Han og konas evne til å se folk e helt unik, og e uten tvil en som gjør Vesterålen bedre med sine handlinger. (Nominert av Tom Meier)

Kandidat 8: Petter Hov JakobsenEr det én ting Sortland og Vesterålen er stinn av, så er det bra folk. Her kunne man altså nesten bare klippet og limt inn telefonkatalogen. Men om jeg skal trekke fram en person som jeg synes fortjener litt ekstra heder og ære, så må det være den godeste Petter Hov Jacobsen. Og har du ikke ennå fått med deg navnet ennå, er det bare å notere seg det, først som sist. Petter har nemlig markert seg som en engasjert og aktiv ungdomsstemme i regionen, hovedsakelig som tidligere leder og nåværende nestleder av Sortland ungdomsråd, men også som Plan-ambassadør nasjonalt, samt nestleder i Ungdommens fylkesting. Petter er engasjert og entusiastisk, alltid blid og selv fra Oslo legger jeg merke til at Petter får ting til å skje. At det kommer en så bra generasjon fra Sortland, folk som Petter og hans likemenn og -kvinner, gutter og jenter, lover særdeles godt for regionen og verden utenfor. (Nominert av Sverre Bjørstad Graff)

Kandidat 9: Øystein Bjørstad LindbeckØystein er en av de mest engasjerte og entusiastiske personene i Vesterålen. Når det kommer til ungdom og deres stemme i kommunen bistår Øystein alltid med råd og tips! Han fortjener denne tittelen mer enn noen andre (Nominert av Petter Hov Jakobsen)

Kandidat 10: Svein Robert VeståHan er med på å skape utrolig fine tilbud for barn. Dette gjør at færre blir ekskludert, i tillegg til at de får plasser å møtes. (Nominert av Andrea White Hveding)

Kandidat 11: Kjell Arne FinnesenÆ nominere han Kjell Arne Finnesen som har stått på å træna unga og voksne i en hau med år. Han sett av all sin tid som ildsjel i sortland taekwon-do klubb. (Nominert av Torgny Wadel Bjerknes )

Kandidat 12: Kirsti Volden AndersenNominere min søster Kirsti Volden Andersen. Som i tillegg til sin jobb, hjelper alle og enhver uansett. Stor ildsjel for Sortland IL jentelag og damelag, skaffer det som måtte trengs, fungerer som reservemamma for mange, kjører andre sine barn på legevakten om uhellet er ute under en kamp eller trening. Melder seg ofte frivillig der det trengs. Har terapiridning og alternative arbeidsdager for di som ikke "funker" i systemet. Stiller også opp for sine egne barn 200% og deres idrett oppi alt dette. (Nominert av Marita Andersen.)

Kandidat 13: Maian DaljordJeg og 7. klasse ved Holmstad skole vil nominere læreren til klassen Maian Daljord. FORDI: Hun er verdens beste lærer, Jobber som en helt for å få til fæsterålen sammen med alle de andre flotte folkan som ordna til en stoor fæst i den bæste byen. Ho e bestandig imøtekommanes og smilanes og blid. Hun lyser opp dagene våre og gjør en fantastisk jobb. Hilsen 7. klasse og mæ. (Nominert av Benedikte Skaret)

Kandidat 14: Mette DyrnesFor alt hun gjør for musikken og kulturen. Flott orgelspill, orgellærer, dirigent for barnekor og voksenkor. Mette stiller opp hvis d skulle være noe. Evy Grete Evensen

Kandidat 15: Eirin OsvollÆ nominere Eirin Osvoll i Sigerfjord Vel, ho kjæm med kreative innspill og forslag tell ka som kan gjør bygda vårres tell en meir spennanes plass å bo på. Ho Eirin vil helst at ting skal ha skjedd igår, å når det skje no så skjer det tell gangs å alle rundt Eirin og co blir inkludert, så e du ny i bygda så vil du føl dæ som heime i Eirin og familien sitt selskap

Kandidat 16: Liv-Harriet KolveHun var produsenten bak Gjøkeredet, og hun var en veldig viktig, men stille brikke for at vi i dag har Vesterålen Teater. Hun klarte å samle skuespillere fra alle kommunene og gjøre det tilet fellesprosjekt. Sammen med resten av teatermiljøet i Vesterålen har hun sørget for at seriøs teater er blitt noe folk går mann av huse for å se.  Uten Liv-Harriets driv hadde ikke dette skjedd.

Hadsel

Kandidat 1: Daniel SoweMed Klikk i Vinkel har Daniel Sowe jobbet knallhardt for etablere begrepet pop-up klubbkonsept i Vesterålen. Daniel streber etter å gjenskape følelsen og stemningen av å være på en stor nattklubb i en av Europas storbyer som Berlin og Barcelona. Daniel Sowe fortjener å være kongen av dansefæst fordi han er modig og tør satse på noe helt nytt. ( Nominert av Ida Kvaalen)

Kandidat 2. Lasse Uppman / Svein Roar MartinsenSvein Roar og Lasse er gode ambassadører for ikke bare Hadsel, men hele Vesterålen. Lasse får hele regionen til å få lyst å gå på tur med butikken sin Markedsbrygga, og Svein Roar lager masse liv med blant annet sykkeløp for barn og turer for alle nivå. De er uredde og vil det beste for innbyggerne. Nominert av Kolbjørn Hoseth Larssen

Kandidat 3: Josefine Breivik DenizJosefine er trener for barnegruppa i Hadsel taekwon Do og legger mye tid ned i det. I tillegg til sin egen trening og reiser rundt og konkurrerer. Sier aldri nei til noen og stiller alltid opp for alle. Finner du ikkje ho på trening så e ho hos sin pappa på "Kokken" eller på butikken Det Lille Ekstra.  Alltid smilende og hjelpsom mot alle. Syns ho fortjener en " påskjønning" da ho bestandig stiller opp førr andre. (Nominert av Mona Breivik)

Kandidat 4: Jon Lauvland PettersenHan e en ildsjel førr hh, aldri opplevd maken til kulturtilbud etter at han blei me. Nominert av Tanja Celius.

Øksnes

Kandidat 1: Tone GuldbjørnsenTone Guldbjørnsen står for det hun mener. Hun mener at alle folk har en verdi, og gjør en kjempejobb med inkludering både på jobb og i fritida. som hjelpe andre, og står på, kanskje litt førr masse iblant. Derfor en absolutt fortjent årets fæsteråling (Nominert av Kamilla Therese Ravn Fossem)

Kandidat 2: Hilde J HansenNominert av Svein Spjelkavik

Kandidat 3. Marita Irene AnnfinnsenJeg vil nominere Marita Irene fra Øksnes blant annet for sitt unike engasjement for handballen, turning og Røde Kors hjelpekorps. Har flere jobber og nei er et fremmedord i hennes munn. En lokal ildsjel utenom det vanlige. (Tommy Hansen)

Kandidat 4. Hjertrud Konstanse JohnsenHjertrud er blitt et av de store teaterfjesene fra Vesterålen, og både med sitt engasjement i kulturlivet og integreringsarbeid, er hun en klar kandidat for å være Årets Fæsteråling. ( Nominert av Tone Guldbjørnsen)

Kandidat 5. Borgny Marianne KnudsenHun engasjerer seg både i kulturliv og for mennesker generelt, og gjør en enorm innsats for å få folk til å føle seg inkludert i i Øksnes.

Kandidat 6. Gruppa som står bak Folkets husGjengen som jobber for at Øksnes skal få sitt eget kulturhus, fortjener kudos for sitt ukuelig engasjement og innsats. De gjør Øksnes bedre. (Nominert av Solveig Melkeraaen)

Andøy

Kandidat 1: Yogadagen med Irene Hessling, Tone Dahler, Lise Bjørvik og Marte WiikVerdens beste initiativ innen yoga skjer på Andøy til høsten. Det er deres andre år og de får anerkjente yogalærere som Henriette Lien til å ta turen til Vesterålen for å lære oss opp i yoga. Det er så gjennomført og kult at man skulle tro at det var midt i New York og ikke i ei sidegate på Andenes. De fortjener å bli Årets Fæsteråling.

Kandidat 2: Kristin KreyÆ vil nominere Rock Mot Rus festivalen (Kristin Krey) som gjør Vesterålen bedre for ungdom som spælla i band og generelt for ungdom. De får oppleve å spælle på ei stor scene med skikkelig lyd og lys. De får oppleve et felleskap sæ i mella i lag med ungdom fra heile nordland. De får oppleve at vennskap knyttes, minna før livet, musikk, dans og rett og slætt magisk stemning! (Nominert av Elin Krey)

Kandidat 3: Bendik MyrvangEn av Andøys råeste fyrer som stiller opp for kulturlivet i hele Vesterålen, og har vært roadie til Violet Road. Alle som kjenner Bendik er verdens heldigste. Nominert av Svein Spjelkavik.

Kandidat 4: Bente AlsosÆ vil nominere ho Bente Alsos t årets fæsteråling. Ho e et rivjærn når d gjeld unga og dugnad. Å ho stilla bestandi opp  alltid snikanes og blid  (Nominert av Cassandra Brynjulfsen)

Kandidat 5: Tom StenvollFor sitt arbeid med barn og unge, og for Andøy, fortjener han å bli nominert.

Kandidat 6: Svein SpjelkavikÆ vil nominere han Svein Spjelkavik førr tidenes snillaste å ufatteli flenk t masse. Han førtjæne egt alt (Nominert av Victoria Rønneberg)

Bø i Vesterålen

Kandidat 1: Tommy NilsenTommy er brennende opptatt av å skape kultur i hjemkommunen sin. Og å involvere barn og ungdom. Som kulturskolelærer i Bø kommune er det mange som får nyte godt av Tommys talenter og bestandig gode humør. Han er ofte å se på ulike scener i hele Vesterålen, og han laiser alltid opp stemninga!

2. Katie Hanken - gründer bak butikken SmåfiskKule Katie som går mot strømmen og starter Lekebutikken Småfisk på Vinjegården i Bø. Den første måneden omsatte butikken for 200.000 kroner, og er et friskt pust i Vesterålen.

3. Sture PedersenSture Pedersen, Ordføreren fra Bø kommune i Vesterålen ☺️☀️ Alt han gjør, er for andre Han jobber virkelig for et bedre Vesterålen! (Nominert av Sylvia Kristine)

4. Ingmar Wåhlberg/ Kristina Johnsen - magasinet YderstBø kommune har kanskje den hippeste bygdeavisa noen gang. Deres blikk på bygdelivet er både morsomt, innsiktfullt og leverer på kvalitet som sørger for at anerkjente fotojournalister fra hele landet vil jobbe for dem. Yderst skulle ha vært for hele Vesterålen, derfor nominerer vi dem slik at drømmen om et vesterålsk magasin kan bli virkelig.