Budskapet til oss fra oljeminister Tord Lien, Statoilsjef Eldar Sætre og LO-sjef Gerd Kristiansen er ikke til å misforstå:

Lofoten, Vesterålen og Senja må åpnes for petroleumsaktivitet snarest, og seinest i 2017.

Erna Solberg og Siv Jensen er enig. Det forteller at tungvekterne i norsk politikk og næringsliv nå legger breisida til.

Det snakkes ikke lenger om konsekvensutredning for å få mer kunnskap. Det meste av kunnskapen vi trenger er allerede innhenta – ei åpning kan komme fort, sa Tord Lien på et møte i Vesterålen. Og oljeministeren veit hva han snakker om for han har arkivet sitt fullt av kunnskap som er innhenta i løpet av de 10 siste årene.

Men oljetilhengere liker ikke kunnskap som advarer mot oljeaktivitet i LoVeSe, derfor ignorerer de den. De vil ha kunnskap som legitimerer regjeringas politikk. Den er vanskeligere å finne.

«Alt skal opp», sier FrP, «Olje- og gassindustrien skal fortsette som nå i mange år framover» sier   Høyre. Regjeringspartiene står samla i denne saka.

LO-sjef Gerd Kristiansen sa nylig i et intervju på NRK at problemene i oljeindustrien på Vest- og Sørlandet er svært viktig for henne. Derfor krever hun mer petroleumsaktivitet i nord for å bøte på ledig kapasitet i sør.

Oljeselskapene derimot fortsetter å kvitte seg med ansatte. De vil åpne LoVeSe for å styrke økonomien og sikre billigere transport via rørledning fra Barentshavet for å få solgt klimaforurensende energi til Europa.

Tungvekterne er altså beredt til å risikere det som er livsgrunnlaget for Lofoten, Vesterålen og Senja: Unike miljø og evigvarende fiskeressurser som gir stor aktivitet og god økonomi, til fordel for kortvarig og miljøskadelig petroleumsvirksomhet. Et flertall av oss er IKKE villig til å ta den risikoen.

Paris-avtalen stiller klare og harde krav til verdens nasjoner. Skal vi ha bare en liten mulighet til å holde temperaturmålene som ble satt i Paris, må HELE Stortinget ta kravene alvorlig. Da MÅ olje og gass erstattes med fornybar energi, raskt. Å slippe oljeselskapene til i LoVeSe er i realiteten å legge Parisavtalen i fjernarkivet.