Det tilsvarer 300.000 vogntog. Intensjonen er målsetningen skal reduseres til 50 prosent innen 2050, ifølge partiene Høyre, Frp, KrF og Venstre. Avtalen bygger på et såkalt representantforslag fra KrF, skriver NRK Nordland.

– Til tross for at det er bedre for klimaet, er det dyrere og mer avgiftsbelagt for bransjen å frakte gods sjøveien. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier KrFs transportpolitiske talsperson Hans Fredrik Grøvan til NTB.

2,6 milliarder

Målet er at 30 prosent av godset som fraktes over 300 kilometer skal fjernes fra veinettet, noe som tilsvarer flytting av 2,61 milliarder tonn gods per kilometer.

Beregninger viser at mellom fem og sju millioner tonn gods kan flyttes fra vei til sjø og tog. Utnyttes hele potensialet, vil en av tre lastebiler tas av veiene.

Begeistret

Saksordfører Abid Raja (V) har håp om at også de rødgrønne partiene vil stemme for når Stortinget går til votering 30. mai.

– Jeg er begeistret over det vi har fått til, ikke minst at alle fire partier er enige om at vi trenger en nasjonal havnestrategi for å sikre effektiv drift og optimalisere havnene våre, sier Raja til NTB.