Det kom fram under Komøk 2016 – kommuneøkonomikonferansen på Gardermoen – skriver Kommunal Rapport.

Som kjent har norske kommuner frist fram til sommeren å melde inn til fylkesmennene i Nordland om de ønsker å slå seg sammen med én eller flere nabokommuner. I Vesterålen har det heller vært laber interesse for å slå seg sammen med naboene, men i flere andre regioner pågår det debatter og diskusjoner om sammenslåinger.

Selv om kommunene sier seg helt uinteressert, kan fylkesmennene komme til å fremme egne forslag. Det forventer nemlig stortingspolitikerne.

Forventinger til fylkesmannen

– Jeg mener at fylkesmannen ikke er noen postkasse som bare skal sende inn innspillene som kommer fra kommunene. Jeg forventer at fylkesmannen bruker sin faglige kompetanse og lokalkunnskap, og er modig, sa Geir Toskedal, KrF, under Komøk 2016.

– Fylkesmannen skal både oppsummere og komme med en anbefaling. Så vil vi gjøre en vurdering, sa André N. Skjelstad, Venstre.

Bjørnøy med eget forslag

Spørsmålet om kart-tegning er blitt aktuelt etter at Fylkesmannen i Buskerud, Helen Bjørnøy, har gått ut og tegnet sitt eget forslag. Det får hun Frps støtte til, skriver Kommunal Rapport.

– Man skal gjøre som Fylkesmannen i Buskerud, svarte Helge André Njålstad, Frp, på spørsmål om Fylkesmannen bare skal oppsummere vedtakene i «sine» kommuner, eller selv komme med egne anbefalinger.

Arbeiderpartiets Helga Pedersen sa på Komøk at hun mente at fylkesmannen bare skulle oppsummere resultatene for «sine» kommuner, ikke tegne et eget forslag.

Dersom sortlendingen Hill-Marta Solberg følger stortingsflertallets råd, skal hun altså tegne inn sitt eget kart for Nordland.