Fredag er den store salgsdagen blant lakseeksportørene. Fredag ettermiddag publiserer fagnettstedene iLaks og Intrafish prisene for neste uke.

Noe ned

Prisbildet er oversiktelig. Prisene faller med 2-3 kroner til nivå tett under 60 kroner kiloet. Det er priser som gir oppdretterne et overskudd på 25-30 kroner per kilo solgt fisk. Forrige fredag skrev de samme nettstedene om rekordfall på rundt 15 kroner kiloet for denne uken.

– Det er litt ned fra sist fredag. Prisen idag er to til tre kroner ned fra forrige fredag, sier han.

– Men det er ikke det store fallet som vi så sist fredag, da var det 15 kroner ned, sier en eksportør i Midt-Norge til iLaks.

Likevel høye priser

– Selv om det er ned nesten 20 kr/kg i forhold til hva prisnivået var for noen uker siden, er det jo fortsatt vanvittig høye priser. Det er lett å bli litt fartsblind i dette markedet, sier han, og legger til at han hører rykter om at store, integrerte lakseselskaper forsøker å oppnå priser på over 60 kr/kg i Oslo fredag ettermiddag, sa en ”europeisk foredler” til IntraFish tidligere i ettermiddag.

I uke 20 ble det eksportert 12.320 tonn fersk laks. Det var hele 28 prosent lavere enn uka før og 23 prosent lavere enn tilsvarende uke i fjor.

Gjennomsnittsprisen som ble oppnådd var smått utrolige 65,71 kroner kiloet, som var en prisoppgang på 5,7 prosent i forhold til uka før og hele 64,4 prosent (!) høyere enn tilsvarende uke i fjor.