Den omstridte avgiften på 88 kroner for innlandsreiser og 80 kroner for utenlandsreiser innføres 1. juni. De fleste flyselskapene i Norge har varslet at de vil øke billettprisene som følge av den nye avgiften.

VG skriver fredag at reiseselskapet Ving har opplyst sine kunder at alle som reiser etter denne datoen, blir belastet med avgiften på 80 kroner, uavhengig av når de har bestilt reisen.

– Det er en avgift som myndighetene har innført og det er ikke inntekter som går til oss. Det er klart at det rammer de som reiser og vi mener at det hele kunne vært gjort mer smidig av regjeringen. Kundene burde blitt varslet i god tid slik at de kunne blitt informert ved bestilling og sluppet denne overraskelsen, sier PR-ansvarlig i Ving, Elisabeth Larsen-Vonstett, til VG.

Forbrukerrådet sier til VG at reiseselskapene har loven på sin side når de etterfakturerer sine kunder.

– For pakkereiser er det allerede innbakt i standardvilkårene at de kan endre priser etter at du har betalt, dersom dette skyldes økte skatter eller avgifter, men prisen kan ikke endres de siste 20 dagene før avreise. Du har uansett rett til å velge ikke å reise og få pengene tilbake, hvis prisen øker med mer enn 10 prosent etter at avtale er inngått, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet til avisen.

SAS sier til VG at de ikke vil etterfakturere kundene for reiser som allerede er betalt. Norwegian har ikke tatt stilling til saken.