Peter-Harry Neumann meldte om pølsekø på Melbu under minifestivalen. Her fra kjøkkenet hans i julebordstider. Foto: Anja Eikenes

Mange spisesteder, totalt tjue i tallet i kommunene i Vesterålen, deltok på festivalen som ble holdt mandag, tirsdag og onsdag i forrige uke.

- Vi mener det har rådet en oppfatning om at Vesterålen ikke har så mye bra å by på når det gjelder spisesteder. Derfor ønsket vi å starte noe som drar folk ut, slik at vi fikk vist fram alle de gode spisestedene i regionen, sier Martin Meisterlin, salgssjef i VOL marked.

Hos Neumanns Røykeri ved Neptun på Melbu tok det helt av på tirsdag og onsdag under festivalen. Restauranten hadde satt opp pølsemeny bestående av hjemmelage bratwurst med sterkølsaus, salat og surdeigsbrød. Dette ville folk i Hadsel ha.

- Tirsdag og onsdag var det kø utenfor lokalet. De som ikke hadde bestilt bord fikk rett og slett ikke plass og måtte dra hjem, sier daglig leder, Peter-Harry Neumann.

Han tror minifestivalen vil gi ringvirkninger.

- Vi hadde kunder innom som var her for første gang. De sa de skulle komme tilbake ved en annen anledning. Så for oss var dette fantastisk markedsføring, sier han.

Ifølge salgssjef Meisterlin er det gode tilbakemeldinger hos de fleste spisestedene.

- Hadde festivalen vært holdt i eller opp mot helga, ville de fått besøkende som kanskje uansett skulle spise. Ved å legge festivalen i starten av uka, som tradisjonelt er labert besøkt, var målet å få folk ut når de ellers ville holdt seg hjemme. Tilbakemeldingene fra spisestedene taler for seg; det er fullt mulig å få vesterålinger ut også på disse dagene.

- Over all forventning

Enig er avdelingsleder hos Pizzabakern på Sortland, Benedikte Johannesen, som solgte alle medium pizza til en hundrings.

- Vi hadde veldig mange nye kunder innom i løpet av de tre dagene festivalen varte. Mange av de sa de ville komme igjen å kjøpe pizza hos oss. Så selv om vi nok hadde ønsket å få flere som kjøpte de vanlige menyene våre, så hadde vi med antall solgte pizzaer helt klart en solid opptur disse dagene. Sånn sett er vi kjempefornøyde, sier hun.

Få besøk

Da Vinci var ett av to spisesteder i Andøy som var med på festivalen. De solgte alle små pizza til hundre kroner. Daglig leder Turgut Erkmen var ikke så fornøyd med responsen.

- Vi hadde kanskje femten mennesker innom på de dagene. Så for oss var det ingen suksess, sier han.

Han forteller VOL at han ikke har noen formening om hvorfor festivalen ikke ble en suksess for dem.

Det andre festivalstedet på Andenes - Arresten - melder imidlertid om god respons. De hadde picklede torsketunger med dillstuet potet og tyttebærkrem på menyen.

- Det gikk egentlig ganske greit. Mandag og onsdag var bra, mens tirsdag ikke var så bra. Dette var en veldig bra måte for oss å få frem en signaturrett og markedsføre oss, sier innehaver Kerstin Molander.

Myre-suksess

Daglig leder ved Myre Gatekjøkken, Sverre Olsen, forteller at festvalen var et vellykket tiltak også hos dem.

- Vi er rimelig fornøyde. For oss var det slik at flere nok kjøpte lunsj enn vanlig, sier innehaveren.

Et problem de opplevde var at spisesteder i Øksnes som ikke var med på festivalen, "meldte seg på" tirsdag og onsdag - altså at de lagde sin egen hundringsmeny. Konkurransen om myreværingene var altså steinhard i starten av uka.

- Om vi blir med flere ganger vil vi nok insistere på at de trykkes opp flere offisielle plakater om arrangementet. For vi opplevde at spisesteder lagde egne menyer på festivalens to siste dager. Det blir litt feil, mener jeg, sier Olsen.

Yttersiden i Bø var eneste spisested i Bø som var med. Ann Karina Jakobsen kan gjerne bli med på dette igjen.

- Det var veldig artig å være med på. Vi hadde bra med folk inne for å spise vår hjemmelagde fish & chips, sier hun.

Lager ny festival

Ifølge slagssjef Meisterlin gikk flere spisesteder tomme for ingredienser til de aktuelle hundringstilbudene.

- Var det noen matretter som vi kan si faller spesielt godt i smak hos vesterålinger?

- Menyene har vært svært forskjellige, fra tapastallerken og torsk til hamburgermeny. Å gi et entydig bilde på hva vesterålinger foretrekker i matfatet er dermed umulig å gjøre ut fra denne festivalen, sier Meisterlin.

- Noen bedrifter melder om få besøkende på festivalen. Hva er din kommentar til det?

- Vi kan ikke forvente supersuksess hos alle, men for restaurantnæringen samlet har vi satt fokus på det å spise ute, samt å få søkelyset på hvor mange fine spisesteder vi har i Vesterålen, sier Meisterlin, som har fått melding om at flere restauranter har skaffet seg mange nye kunder gjennom festivalen.

- Selv min mor, som alltid har vært flink til å snu på krona, var ute og spiste tre dager på rad, sier en humrende salgssjef.

- Blir det en gjentakelse av festivalen?

- Ja. De fleste restaurantene som var med denne runden har sagt at de ønsker en gjentakelse. Samme beskjed har jeg fått fra bedrifter som valgte å stå over denne utgaven. Når vi starter en ny minifestival er foreløpig uklart, men vi sikter oss inn på september, sier Meisterlin.