Denne uka ble det kjent at Aker selger sine aksjer i Havfisk og Norway Seafoods til Lerøy.

Salget vil trolig gi Aker en regnskapsmessig gevinst på omtrent 1,6 milliarder kroner.

Underutviklet hvitfisk

Sjømatanalytiker Tore Tønseth mener salget er godt nytt for både Norway Seafoods, Havfisk og landanleggene på kysten.

– Lerøy er stor på laks, ørret og andre arter i markedet. Selskapet er også betydelig på prosessering. Det som kjennetegner hvitfisksektoren er at det ikke er mye viderebehandling, og lite nye produkter som dukker opp. Dermed mener jeg at hvitfisken er en undervurdert, og underutviklet råvare.

Hva tror du om Lerøy som eier av Norway Seafoods og Havfisk sammenliknet med Aker-konsernet?

– Jeg tror at Lerøy vil kunne gjøre mer ut av disse selskapene enn Aker klarte selv. Alt avhenger av om Lerøy klarer å få opp volumene, og dermed bedre klarer å utnytte infrastrukturene på sine anlegg, sier Tønseth.

Les også: – Vi skal utvikle hvitfisknæringa

– Vinn-vinn

Han viser til at Lerøy har vist gode evner til å utvikle nye produkter, som eksempelvis lasagne og burgere av rødfisk.

– Det må definitivt være bedre muligheter for utnyttelse av hvitfisken enn vi ser i dag, og dermed vil etterspørselen stige, og det samme vil prisene. Det vil kunne gi en vinn-vinn-situasjon for både Havfisk og Norway Seafoods, mener Tønseth.