Det tilsvarer over 3000 meter med garn, og er en ganske markant økning sammenlignet med samme periode i fjor. Verst står det til i Nordland, Troms og Hordaland, skriver NRK Nordland.

– I verste fall risikerer vi at hele årganger, som skal til en elv som er sårbar, blir tatt ut. Dette kan ikke fortsatte sånn som det er nå i enkelte regioner. Folk bør tenke seg litt om, sier Arnstein Johnsen til NRK, som er seksjonsjef for Tilsyn i Statens naturoppsyn.

Han forteller at garntjuene er særlig på farten på denne tiden av året og at det er et stort antall ulovlige garn som blir inndratt. Samtidig finnes det store mørke tall, understreker han overfor NRK.

Per i dag er over halvparten av de rundt 100 lakseelvene i Nordland stengt for laksefiske, som blant annet kommer av den nevnte virksomheten.

– Det kommer for lite laks tilbake til disse elvene med tanke på å opprettholde en god gytebestand. Årsaken er selvsagt sammensatt, men ulovlig fiske er helt klart en del av forklaringen, sier seksjonsleder ved Miljøvernavdelinga hos fylkesmannen i Nordland, Tore Vatne. til NRK.