I dag må norske kommuner gi tilbakemelding på om de vil inngå partnerskap eller stå alene. I Nordland har 37 av fylkets kommuner fattet vedtak på at de skal stå alene, I tillegg til at tre potensielle sammenslåinger havarert på grunn av at naboen sier nei, skriver NRK.

- I Nordland skjer det lite, og det burde ha skjedd mer. I Nordland er mange kommuner altfor små for de store oppgavene de har, understreker kommunalminister Jan Tore Sanner overfor NRK.

-Nødvendig

Sanner mener at større kommuner er nødvendig for at folk skal få gode tjenester der de bor og påpeker at alternative til større kommuner er mer sentralisering og økt statlig styring.

– Jeg vil ta vare på den norske modellen med velferdskommuner, og da må vi ha større kommuner, sier ministeren til NRK.

Behandles neste vår

Kommunereformen blir behandlet i Stortinget neste vår. Da blir det også avvgjort om rikspolitikerne kommer til å bruke tvang i den videre prosessen Hill-Marta Solberg, som er fylkesmann i Nordland, har ikke tatt stilling til om hun kommer til å tvinge noen kommuner til å slå seg sammen.

- Det har jeg overhodet ikke konkludert med, sier hun til NRK.

På landsbasis er 27 sammenslåinger helt klare. Det betyr at det per i dag ligger an til at tallet på norske kommuner blir redusert fra 428 til 390.

Fredag morgen skriver VG at fristen for kommunene til å sende forslag om ny kommunestruktur, blir forlenget ut året.

- De kommunene som ikke har kommet i helt i mål kan fatte vedtak gjennom høsten, sier Sanner til VG