Det kommer frem av en sak avisa Fremover publiserte i dag.

Ifølge Forsvarsdepartementet ønsker US Navy å forberede infrastrukturen i Norge på mottak av denne typen fly for kortere og lengre opphold i nordområdene.

Les alt om nedleggingstrusselen på Andøy Flystasjon

Tidligere har VOL og Andøyposten skrevet om at amerikanerne vurderer Andøya Flystasjon som base for slike fly da de nylig var på besøk ved flystasjonen. Hensikten skal, etter det vi erfarer, være å vurdere mulighetene for å bygge hangarer til amerikanske MPA-fly som skal operere i nord – i tillegg til de norske flyene.

Befaringa på Andenes skal ha foregått over to hele dager. US Navy-delegasjonen skal ha blitt sendt til Evenes også, men der tilbrakte man bare en halv dag.

Les også: Vurderer å stasjonere amerikanske fly på Andøy Flystasjon

- Andøy ideel

Ordøfer i Andøy, Jonni Solsvik sa i forrige uke til VOL og Andøyposten at flytypen P8 har store arealbehov og derfor er Andøya Flystasjon ideel for plassering av en slik base.

Som VOL har skrevet tidligere skal Evenes være vurdert som uegnet av amerikanerne for planlagte tester av dronene Global Hawk og Triton UAV-er – på grunn av krevende innflyvingsforhold, mens Andøy flystasjon skal være høyaktuell.

Les også: - Ingen idikasjoner på hvor de vil ha fly

Må samkjøres med norske planer

Lars Gjelmble i Forsvarsdepartementet mener amerikanerne må samkjøre seg med det som blir den endelige norske basestrukturen.

– Det er selvfølgelig positivt for Norge dersom de kan bidra til å bygge opp en framtidig base for nye maritime patruljefly i Norge, men foreløpig er det åpent, sier kommunikasjonsrådgiver Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet til Fremover.

Gjemble påpeker at dersom US Navy etablerer seg i Nord-Norge, må det samkjøres med norske planer for utviklingen av basestrukturen i landet.

Les også: Signer opprop mot nedleggelse