Nå oppfordrer de sjåfører til å være ekstra oppmerksomme i ferietrafikken.

Mer alkohol enn ellers

Sommer og ferie gjør at mange drikker mer alkohol enn ellers i året. Dette fører også til at det dessverre er flere som setter seg bak rattet og kjører bil. Det skriver Trygg Trafikk i en pressemelding.

- Hver dag kjører om lag 130.000 personer i en eller annen ruspåvirkning her til lands, sier de.

I følge tall fra Folkehelseinsituttet ruser bilførere seg like mye nå som før. - I ferietiden får mange et mer avslappet forhold til regler og sikkerhet enn ellers i året. Når varmen stiger adopterer Ola og Kari en litt mer løssluppen livsstil. Det kan få alvorlige konsekvenser hvis det kombineres med kjøring, sier Bård Morten Johansen, seniorrådgiver i Trygg Trafikk.

Sterk økning av antall omkomne

Når promillen går opp, går kjøreferdighetene ned.

- En del får overdreven tro på egne ferdigheter, men realiteten er at enkelte stoffer påvirker vurderingsevnen og reaksjonstiden kraftig. Konsekvensen er reduserte kjøreferdigheter som utgjør en betydelig risiko for egen og andres sikkerhet, sier Johansen.

Ifølge Trygg Trafikk har det hittil i år vært en sterk økning i antall omknomne i trafikken. Ved utgangen av juni var 61 personer omkommet i trafikken, noe som er en økning på rundt 30 prosent fra året før.

Johansen opplyser i pressemeldingen at de ikke har fått de offisielle tallene for juli enda, men basert på de rapportene de har fått fra politiet synes han ikke det ser bra ut.

Allerede halvveis i juli hadde vi passert nivået fra juli i fjor. Fra juni til august er det erfaringsmessig flere alvorlige ulykker, fartsovertredelser og rustilfeller enn ellers i året. Denne sommeren er dessverre intet unntak, sier Johansen

Forebygging

Han ber folk om å være særlig oppmerksomme nå i ferietiden.

- Er en person ruset vil medtrafikanter kunne merke det ved at sjåføren holder ujevn fart, har ustabil kurs og andre synlige avvik. Blir du oppmerksom på noen du mener kan være påvirket bør du vurdere å melde fra til nærmeste politikammer, sier han.

Han sier at en stor andel av dem som kjører påvirket er gjengangere, og mener tiltak som flere kontroller, tekniske løsninger som alkolås og annet er effektive virkemidler i kampen mot ruskjøring.

- Hvis folk vet at muligheten for å bli tatt er stor, setter flere fra seg bilen. Nordmenn fordømmer ruskjøring hardere enn for eksempel fartsovertredelser. Blir du tatt har det store konsekvenser for familie- og jobblivet, sier Johansen.

8 tips fra Trygg Trafikk - Slik kjører du trygt

  • Hold avstand til bilen foran.

  • Er det kø eller tett trafikk, så hold plassen din og unngå unødvendig forbikjøring.

  • Meld fra hvis du vet eller mistenker at noen kjører ruset.

  • Tilpass farten etter vær- og kjøreforhold.

  • Beregn god tid, ikke kjør etter klokka.

  • Bruk bilbelte.

  • Hvis du blir trøtt, så bytt sjåfør eller stopp og sov i et kvarter.

  • Pass på at det ikke er løse gjenstander i bilen som kan skape problemer hvis du må bråbremse.