Da Stortinget i april behandlet regjeringas sjømatmelding, utsatte de behandlinga av den kanskje mest betente delen av den, som omhandler industritrålernes plikter. De bestemte heller at en kommisjon skulle vurdere konsekvenser av ulike endringer av trålernes plikter, og komme med sine anbefalinger til Stortinget til høsten.

Kommisjonen, nedsatt av fiskeriminister Per Sandberg, skulle vurdere samfunnsmessige, økonomiske og juridiske konsekvenser ved ulike justeringer av pliktsystemet.

Reagerer på prosessen

Flere ordførere i kommuner med anlegg hvor det foreligger aktivitetsplikt har overfor Kyst og Fjord reagert på hvordan det har blitt jobbet med saken.

Til tross for en knapp frist, hvor kommisjonen er bedt om å levere sin anbefaling til Stortinget 1. oktober, tok det hele sju uker før Per Sandberg i det hele tatt nedsatte kommisjonen. Ytterligere tre uker tok det før kommisjonen var forelagt sitt mandat - det rett før sommerferien. Først 12. august kom kommisjonen med invitasjon til berørte aktører om å komme med innspill i saken, med en svarfrist på litt over to uker. Det skriver Kyst og Fjord torsdag.

- Det er en ekstremt kort høringsfrist, vi snakker om to uker i en tid da mange ennå ikke er kommet tilbake fra ferie, sier ordfører i Vestvågøy, Remi Solberg (Ap), til Kyst og Fjord.

- Jeg er redd for at vi ikke får gode nok høringsuttalelser inn til kommisjonen, slik at ikke de får et godt nok beslutningsgrunnlag for sin innstilling. Og det er uheldig. For dette er en av de desidert viktigste sakene for kysten på mange år, der veldig mange samfunn blir berørt, sier Solberg til fiskeriavisen.

Kort høringsfrist får konsekvenser

Hadsel-ordfører Siv Dagny Aasvik er enig med sin ordførerkollega. Hun er bekymret for at hastverk for å bli ferdig med arbeidet i tide, kan gå ut over kvaliteten på det som blir gjort.

- Det har ikke vært en god prosess. Intensjonen til Stortinget med å nedsette denne kommisjonen var at vi skulle få en bedre prosess enn det regjeringa la opp til. Da forutsetter jeg at man oppfyller denne intensjonen, sier hun til VOL.

Hun sier at det korte fristen kommunen har fått til å komme med innspill, vil ha betydning for hva de klarer å levere.

- Det er begrenset hvor detaljert et slikt innspill kan bli med en så kort svarfrist. Så det er klart at det får konsekvenser. Jeg forutsetter at kommisjonen vil lytte bredt, og særlig til de ansatte i hvitfisknæringa som har kunnskap om hvordan dette fungerer i hverdagen.

Fristen til å levere innspill til kommisjonen er 31. august, og det jobbes nå med å få ferdig en uttalelse fra Hadsel.

Møter kommisjonen i Hammerfest

Hadsel er en av kommunene som er invitert når kommisjonen møter kommuner og fylkeskommuner med anlegg hvor det foreligger aktivitetsplikt. Dette skjer i Hammerfest i september. Fra Hadsel reiser varaordfører Kurt Jenssen.

- Billetten til Hammerfest kostet 10.000 kroner, så jeg håper kommisjonen tar seg tid til å lytte på hva vi har å si, sier Aasvik.

- Også fylkeskommunen og Vestvågøy kommune vil være representert, som sammen med oss i Hadsel har gitt et tydelig signal fra Nordland om hva vi mener i saken, sier Aasvik.

Disse sitter i pliktkommisjonen:

  • Lars Mathiesen, professor (økonom), NHH, Hordaland

  • Erik Arnesen, rådmann, Hasvik, Finnmark

  • Maiken Bjørkan, forsker, Nordlandsforskning, Nordland

  • Bjørn-Petter Finstad, historiker, Universitetet i Tromsø, Troms

  • Bjørn Fredriksen, næringssjef, Lenvik kommune, Troms

  • Benedikte Moltumyr Høgberg, professor (jurist), Universitetet i Oslo, Oslo

  • Camilla Brattland, post doc, Universitetet i Tromsø, Troms

  • Patrick Sørdahl, forsker, Nofima, Troms