Som medlem av Stortingets utenriks- og forsvarkomité fikk tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete med seg onsdagens høring om langstidsplanen for Forsvaret, hvor Jonni Solsvik, Atle Andersen og Tove Mette Bjørkmo fra Vesterålen var blant tre av en rekke ordførere fra hele landet som fikk taletid.

Der ble de beskyldt for å ha fokuset sitt på distriktspolitikk, og ikke sikkerhetspolitikk, noe Navarsete ifølge NRK reagerer på.

– Med én gang man vil bevare noe på Andøya, så er det plutselig kun distriktspolitikk, sier hun til statskanalen.

– Det mener jeg er en hersketeknikk. Vi skal ha et forsvar for hele landet og da skulle det bare mangle at man ikke diskuterer hvordan basene skal organiseres, sier Navarsete til NRK.

Det var ifølge NRK Norges Forsvarsforening som blant annet ba komiteen om å legge militærfaglige hensyn til grunn for sin vurdering, og ikke distriktspolitiske.

– Man skal ikke ikke underslå at mange i denne debatten drar fram distriktsmessige hensyn og næringsinteresser. Det ønsker ikke vi. Vi ønsker en debatt som sikrer Forsvaret, sier generalsekretær i Norges Forsvarsforening, Kristian Bugge Hjort, til NRK i etterkant av høringen, og understreker at hvis det er sikkerhetspolitikk ordførerne i nord står for er det greit.