Tidligere har Nordland Venstre gått ut med sin støtte til Andøya flystasjon etter regjeringas forslag om å fase basen ut i langtidsplanen for Forsvaret.

Fredag melder fylkespartiet at de har fått gjennomslag for sitt syn i saken, og at Venstre sentralt vil gå inn for en delt løsning mellom Evenes og Andøya.

– Vanskelig sak

– Problematikken rundt Evenes og Andenes har vært vanskelig å håndtere, men vi har landet på at en delt løsning er best sett fra et forsvarsfaglig standpunkt. For Nordland Venstre har det vært viktig å vurdere de forsvarsmessige aspektene knyttet til å legge ned Andøya og samle alt på Evenes. De økonomiske og samfunnsmessige aspektene er også viktige, men forsvarsevnen i nord er nummer én, sier leder i Nordland Venstre, Anja Johansen i pressemeldingen.

– Delt løsning minsker også faren for kostnadsoverskridelser, og gir best utnyttelse av infrastruktur som allerede finnes, begge steder. Delt løsning ble trukket fram og anbefalt sterkt av flere forsvarskilder under konferansen som stortingsgruppene til Venstre og KrF arrangerte forrige helg, skriver partiet i pressemeldingen.

Venstre mener at delt løsning også reduserer risikoen for tap av viktig kompetanse som er lokalisert på Andøya i dag.

– Delt løsning reduserer åpenbart behovet for nye og store investeringer i infrastruktur. Dette har tidligere vist seg å gi større kostnader enn ventet, sier Arne Ivar Mikalsen i pressemeldingen.

Vil styrke Hæren i nord

Venstre vil også gå inn for å styrke Hæren, spesielt i Nord-Norge.

– Det omfatter planlagte investeringer, helikopterkapasitet og en reetablering av den tilstedeværelse som tidligere var i Finnmark, samt luftvern og artilleri, skriver Venstre.

De vil også tyrke nærforsvaret av kysten og beholde både Kystjegerkommandoen og Sjøheimevernet.

NRK skriver fredag at Krf, Ap, Sp og SV enda ikke har konkludert i saken.