Mandag var KrFs partileder og medlem av utenriks- og forsvarskomiteen, Knut Arild Hareide, på Bardufoss for å møte fylkeslagene i Nord-Norge om langtidsplanen for forsvarssektoren (LTP).

Der la de frem sine synspunkter om planen. De tre fylkeslagene har utarbeidet en felles uttalelse om langtidsplanen som rettes mot KrF sin stortingsgruppe. Den ble mandag kveld også sendt ut til mediene.

Der går et samlet KrF i nord inn for delt løsning mellom Andøya flystasjon og Evenes.

KrF i Nord-Norge mener at de negative konsekvensene for lokalsamfunnet ikke veier opp mot den forsvarspolitiske gevinst det er å flytte basen. Vi er ikke kjent med at det foreligger noen flyoperative begrunnelser for å flytte 333-skvadronen fra Andenes. LTP peker på at det foreligger noen mindre økonomiske fordeler med flytting knyttet til stordriftsfordeler.

– Massiv forflytning fra nord til sør

KrF skriver i sin uttalelse at tallmaterialet som ligger til grunn for vurderingen fremstår som meget usikkert. De peker også på store negative konsekvenser for Andøya Test Center og Andøya Space Center.

– Disse forholdene samt andre store samfunnsmessige konsekvensene for Andøy og Vesterålen, gjør at KrF i Nord-Norge går inn for en deling av aktiviteten mellom Evenes og Andøya.

Det er ikke bare konsekvensene av en nedlegging av Andøya flystasjon KrF er bekymret over ved langtidsplanen.

KrF skriver at til tross for retorisk uttrykk om at regjeringen satser i nord, foregår det i realiteten en massiv forflytning av ressurser fra nord til sør.

– Sett i lys av Norges sikkerhetspolitiske situasjon, er KrF i Nord-Norge urolige for denne utviklingen. I tillegg er det en utvikling som bare har forsterket seg over flere langtidsplaner. KrF i Nord-Norge ber KrF sin stortingsgruppe om å ha fokus på samsvar mellom vår uttalte sikkerhetspolitiske situasjon, særlig i nord, og behovet for ressurser i nord.

Vil ikke kutte i Kystvakta

KrF i nord skriver at det er behov for en marinebase i nord. De vil også videreføre hovedbasen for helikoptre på Bardufoss.

I uttalelsen berømmes planen for sitt forslag om at kystvaktbasen forblir på Sortland. I en egen tilleggsuttalelse fra Nordland KrF er det fremhevet fire områder som de anser som viktige, blant disse Kystvakta. Der presiseres det at ledelse med stab og administrasjon skal ligge på Sortland, og at antall kystvaktfartøy ikke bør reduseres, slik regjeringen har foreslått.

– Det anbefales istedenfor at dagens målsetning om 15 fartøyer med doble besetninger, inklusive fire helikopterbærende fartøyer, opprettholdes. Fra et beredskapsperspektiv bør også Kystradar nord opprettholdes ut levetiden, skriver Nordland KrF.