I en sak på VOL mandag etterlyste leder i Nordland SV, Marius M. Jøsevold, et tydeligere standpunkt og engasjement fra Nordlands stortingspolitikere i saker som berører fylket i langtidsplanen for forsvaret, blant annet forslaget om å legge ned Andøya flystasjon.

– Å representere Nordland og Nord-Norge betyr at man har et ansvar overfor den befolkningen som har valgt deg inn, og jeg savner et tydeligere engasjement for Nord-Norge, sa Jøsevold til VOL.

Nordland har ni representanter på Stortinget: Margunn Ebbesen og Odd Henriksen fra Høyre, Lisbeth Berg-Hansen, Eirik Sivertsen, Anna Ljunggren og Kjell-Idar Juvik fra Arbeiderpartiet, Jan Arild Ellingsen og Kenneth Svendsen fra Fremskrittspartiet og Janne Sjelmo Nordås fra Senterpartiet.

– Umulig å samle nordlandsbenken

Frps Kenneth Svendsen og Jan Arild Ellingsen har tidligere uttalt at de kommer til å stemme mot sin egen regjering i forslaget om å legge ned Andøya flystasjon.

– Jeg tror Jøsevold har tatt for mye Møllers tran, eller har fulgt dårlig med i timen, sier stortingsrepresentant for Nordland Frp Kenneth Svendsen.

– Vi har vært ute og slått fast at vi ikke under noen omstendigheter kommer til å stemme for flytting fra Andøy. Klarere blir det vel ikke, svarer Svendsen på kritikken fra Jøsevold.

Siden Stortinget fikk langtidsplanen fra regjeringen siste dag før sommerferien, har det ifølge benkeleder Lisbeth Berg-Hansen (Ap), vært umulig å samle Nordlands stortingsrepresentanter for å diskutere hvordan de forsvarsmessig skal kan jobbe for Nordlands beste på tvers av partiene.

Besøker Andøy

Selv vil hun jobbe for en delt løsning mellom Andøya flystasjon og Evenes, i det mye omtalte forslaget om å legge ned førstnevnte.

– I juni sa jeg til NRK Nordland at jeg ville stå skulder ved skulder med Andøyas befolkning og kjempe for flystasjonen. Det vil jeg først og fremst av faglige grunner, sier hun til VOL.

Nordland Aps stortingsrepresentanter Eirik Sivertsen, Kjell-Idar Juvik og Anna Ljunggren vil også stemme i tråd med fylkespartiets syn i saken, om en delt løsning mellom Evenes og Andøya flystasjon.

De er heller ikke enige i kritikken fra Jøsevold. Juvik sier han på vegne av Aps nordlandsbenk har besøkt Andøya, vært på høring på Stortinget og i dialogmøter med fylkene og paritledelsen. Sivertsen sier Aps representanter fra Nordland systematisk jobber med langtidsplanen.

– Saken ligger i forsvars- og utenrikskomiteen til behandling, så det er naturlig for oss å holde nær kontakt med våre kolleger der. Jeg mener at forsvaret må ha betydelig tilstedeværelse og nærvær i nord, både med operative enheter og med ledelseselementer. For å hevde vår suverenitet bør dette styrkes, og ikke svekkes slik regjeringen legger opp til. Dette har vi sagt tydelig fra om til Arbeiderpartiets medlemmer i forsvarskomiteen, sier Sivertsen til VOL.

Fortsatt uklart fra Ebbesen

Høyres stortingsrepresentant Margunn Ebbensen sender kritikken fra Jøsevold i retur.

– Det er interessant at Jøsevold plutselig er opptatt av Forsvaret. Jeg lurer egentlig på hvor mye penger Jøsevold og SV er villig til å satse på Forsvaret? Den største svikten i Nordland og Nord-Norges forsvar skjedde vel i forrige periode med Ap og Sv i regjeringskontorene, da hovedflyplassen for Forsvaret ble vedtatt flyttet fra Bodø til Ørland, sier Ebbesen.

Hun sier til VOL at hun har besøkt både Andøya og Evenes, og at hun samler informasjon fra alle berørte steder.

– Jeg kan love deg at jeg som stortingspolitiker fra Nordland og Nord-Norge er opptatt av denne saken. Ikke minst har jeg som stortingspolitiker fra Nordland et ansvar å ivareta Nordlands interesser, samtidig som jeg også skal ivareta nasjonens beste. Jeg synes det er viktig å trekke frem at det har vel ikke vært lagt frem en langtidsplan på lang tid som har en så stor styrking av Forsvaret som denne langtidsplanen, sier Høyre-politikeren.

Men Ebbesen vil fortsatt ikke svare på hva hun mener om saken.

– Prosessen i Stortinget er så vidt startet, og jeg skal være klar og tydelig på mitt standpunkt når den tid kommer, sier Ebbesen til VOL.