Det går mot stortingsvalg og igjen er spørsmålet om oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja en het potet.

Mens Senterpartiet går mot olje-nei, har statsminister Erna Solberg varslet at Høyre fortsatt vil utvikle områdene – og fikk mye pes mandag da hun ovenfor Dagens Næringsliv hevdet at Lofoten og Vestrålen er fraflyttingsområder som trenger en stimulans som oljeutvinning kan være. Tall fra SSB viser imidlertid at våre to regioner samlet sett har hatt vekst i innbyggertallet siden 2006.

Splitter partiet

Arbeiderpartiet får trolig en avgjørende rolle i saken, og leder i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Wenche Cumming, har tidligere sagt til VOL at noe av det viktigste de gjør fremover er å på virke Aps landsstyremedlemmer i forkant av neste års stortingsvalg.

Ap gikk inn for konsekvensutredning ved landsmøtet i 2013, men det hersker stor uenighet innad i partiet. Hvordan partiet vil stille seg i saken foran neste valg, vil ikke Ap-leder Jonas Gahr Støre svare på.

– Det er opp til programarbeidet og landsmøtet å avgjøre, sier Støre til NTB tirsdag.

Utelukker ikke føringer

Tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg kom med en klar anbefaling til landsmøtet i 2013 om å gå inn for en konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen. Ovenfor nyhetsbyrået NTB utelukker ikke Støre at også han vil komme med føringer når neste års landsmøte skal ta stilling til saken på nytt.

– Nå tror jeg det er viktig at partiet får diskutere disse spørsmålene. Jeg vil følge debatten, så får vi se når det nærmer seg om jeg kommer med noen føringer. Jeg utelukker det ikke, sier Støre.