Som VOL skrev tirsdag er ikke nordlandsbenken enige i kritikken fra leder i Nordland SV, Marius Jøsevold, om at de har vært for lite tydelige i sitt standpunkt og engasjement for fylket og Andøya flystasjon i saken om langtidsplanen for forsvarssektoren.

– Å representere Nordland og Nord-Norge betyr at man har et ansvar overfor den befolkningen som har valgt deg inn, og jeg savner et tydeligere engasjement for Nord-Norge, sa Jøsevold til VOL mandag.

Etter at VOL har snakket med alle Nordlands ni representanter på Stortinget er det klart at sju av dem vil støtte Andøya flystasjon. Dette gjelder representantene fra Ap, Frp og Sp. Høyres to representanter vil fortsatt ikke svare på hvor de står i saken.

– Prosessen i Stortinget er så vidt startet, og jeg skal være klar og tydelig på mitt standpunkt når den tid kommer, sa Ebbesen til VOL tirsdag. Hennes partikollega på Stortinget, Odd Henriksen, stilte seg bak hennes kommentar.

Positivt fra nordlandsbenken

SVs Marius Jøsevold, som startet debatten, sier han synes det er flott at sju av ni representanter på nordlandsbenken nå sier ja til Andøya. Han tror det er hans etterlysning som har fått enkelte til å klargjøre sine standpunkter.

– Men jeg regner med at hele Vesterålen legger merke til hvem som fortsatt ikke vil svare hva de mener. Margunn Ebbesen skrev jo uansett et flammende leserinnlegg på VOL tidligere i sommer der hun mente regjeringens framlegg var en god løsning for hele Nord-Norge, sier Jøsevold til VOL.

Vil bruke pengene annerledes

Ebbesen sendte kritikken om en for lite engasjert nordlandsbenk i retur, og kommenterte at det er interessant at Jøsevold plutselig er opptatt av Forsvaret.

– Jeg lurer egentlig på hvor mye penger Jøsevold og SV er villig til å satse på Forsvaret? spurte Ebbesen.

Jøsevold sier til VOL at han ikke vil bruke mer penger på forsvar, men bruke pengene annerledes enn det Ebbesen og Høyre vil.

– Høyre og Ebbesen sitt forsvar er et som først og fremst er konstruert for dyre og krevende operasjoner i utlandet i NATO-regi. Jeg ønsker et forsvar som først og fremst skal være suverenitetshevdelse, ressursforvaltning og overvåking av de enorme områdene vi har i nord, sier Jøsevold.

– Skrikende mangel på forståelse

SV-politikeren er en av fylkestingets gruppeledere som de siste tre dagene har vært på rundreise i Vesterålen.

– Etter tre dager i Vesterålen syns jeg det er en fantastisk ståpavilje, engasjement og skapertrang som viser seg, sier Jøsevold og retter kraftig kritikk mot regjeringen og deres representanter i Nordland.

– Både Ebbesen og Svendsen viser en skrikende mangel på forståelse for den hverdagen som deres velgere står i, sier Jøsevold og fortsetter:

– Denne regjeringen har kuttet enormt i regionale utviklingsmidler. De har lagt om inntektssystemet slik at alle vesterålskommunene kommer dårligere ut. De driver en rå liberalisering i fiskerinæringen, med omlegging av kvotesystemet slik at det stadig blir vanskeligere å komme seg inn i næringa for ungdom. Alt dette er saker som ordførere og andre som vi har møtt disse to dagene har vært veldig opptatt av. Mens Svendsen og Ebbesen er mest opptatt av å gi skattelette til de rikeste. I sum viser dette representanter som enten ikke kjenner den regionen de skal representere, eller som ihvertfall mener at det er viktigere å tekkes Erna og Siv. Slik vi også ser det i saken om langtidsplanen, avslutter Jøsevold.