Frivillighetssentralen og Røde Kors har laget et nytt og spennende prosjekt som skal sørge for at flere beboere på Bankplassen skal integreres i samfunnet.

I vår fikk prosjektet økonomisk støtte fra Integrerings - og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

Lære norsk friluftsliv

Prosjektet er delt i tre deler: informasjonsdel, introduksjon til friluftslivet og  å dele matkultur.

I første omgang varer prosjektet kun ut 2016, men de håper å få videreført konseptet til neste år.

Informasjonsdelen er hvor blant annet politiet har vært på asylmottaket og opplyst om rettigheter når det gjelder arbeid og frivillig arbeid.

Friluftsdelen vil ha base ved Ørnheihytta. Der vil man arrangere førstehjelpskurs, regler om båltenning, begrepet fri ferdsel, dele kunnskap om riktig bekledning og andre temaer.

– Det er ikke satt noen grenser. Det vil være fokus på språk og norsk kultur, sier politimann Ulf Ruud Larsen.

– Vi vil introdusere friluftsliv og alle mulighetene som ligger der. Friluftsliv er en stor del av norsk kultur, sier Elisabeth Fauske i Frivillighetssentralen.

Trenger frivillige

Rundt flyktningskrisa i fjor var det mange som meldte seg som frivillige for å hjelpe til.

– Nå har vi konkrete gjøremål, så vi håper at frivillige vil komme å melde seg igjen. Vi er helt avhengig av det, sier Ruud Larsen.

Tanken er at man skal minst arrangere en tur i måneden i fire måneder fremover.

– Antall turer er avhengig av hvor engasjert frivillige i Røde Kors er. Beboere på Bankplassen er svært engasjerte.

– Drivet i dette har vært frivillighetssentralen. Vi har gapet stort med prosjektet, men vi har skapt et fint prosjekt, sier Ruud Larsen.

Skal lage mat sammen

Den tredje delen av prosjektet er at lokale familier, enkeltpersoner, venner, organisasjoner og lag kan invitere en familie fra bankplassen til å lage mat sammen.

Da spanderer frivillighetssentralen ingredienser, så det gjenstår bare at lokale personer stiller med et kjøkken til dispensasjon.

– Lokale kan lære seg å lage annen type mat. Det blir en kulturutveksling. Det er veldig spennende, sier Ruud Larsen.

– Her legges det til rette for at man kan lage mat sammen,  lære av hverandre og kan prate norsk. Så skal man selvfølgelig spise sammen etterpå. Når flere sitter rundt et bord og spiser så får man i gang en mer kvalitetsrik samtale. Man får en annen nærhet, sier Elisabeth Fauske.

Erling Kristian Bjørstad skal hjelpe med matlaging til større grupper på 8-10 personer i kantina på VGS.

– Det kan bli veldig artig.

Knytte bånd

Også rundt matprosjektet er arrangørene avhengige av at lokalbefolkningen gir av sin tid.

– Gi en ettermiddag. Man skal jo spise middag uansett. Det trenger ikke å være noe fancy mat. Kanskje det blir så hyggelig at man ønsker å lage middag sammen igjen, sier Elisabeth Karstad, Ruud Larsen, Fauske og Bjørstad.

I første omgang håper de på fire middagsselskaper i september.

– Det er en fantastisk mulighet. Man blir kjent med en annen kultur, får andre impulser og lærer en annen kultur å kjenne. Og det er ingen utgifter.

– Vi håper å knytte noen bånd. Primære mål er integrering, kulturforståelse, språkforståelse og å fjerne fremmedfrykt.