Det sier fylkesmann Hill-Marta Solberg, som torsdag foreslo flere kommunesammenslåinger i Nordland, ingen av dem i Vesterålen.

-  Jeg har ikke på noen måte fredet Vesterålen. De har store utfordringer, så nå bør de jobbe videre samen for å sikre befolkningen et best mulig tilbud.

Du nevnte også at vesterålskommunene i stor grad samarbeider allerede. Kan det være et alternativ som gjør kommunesammenslåing overflødig?

- Til en viss grad, men da må de finne nye modeller for samarbeid. Blant annet sånn at de ikke mister mer av den politiske styringen til aksjeselskaper.

Ikke sammenslåing i Vesterålen Fylkesmann Hill-Marta Solberg la torsdag frem sitt forslag til ny kommunestruktur i Nordland. Det ble ikke foreslått noen sammenslåing i Vesterålen, men Solberg mener behovet likevel er der. Konkrete forslag

Konkret foreslo hun at Røst og Værøy blir en del av Bodø, at Flakstad og Moskenes går sammen med Vestvågøy, og at Evenes og Narvik går sammen.

Så ba hun følgende kommuner gå i dialog om sammenslåing: Ballangen, Tysfjord øst og Narvik, Tysfjord vest sammen med Hamarøy og Steigen til Bodø. I tillegg ba hun Tjeldsund se seg til Harstad.

Vil ha Evenes til Narvik Evenes til Narvik. Og Tjeldsund må tenke seg nøye om. Trenger reform

De øvrige kommuner anbefaler hun foreløpig blir som før, men med klar beskjed om at saken ikke er lagt død. Hun viste til at befolkningsnedgang henger nøye sammen med økonomi og evne til å gi innbyggerne de tjenester de forventer.

Hun nevnte spesielt Bø, som har hatt 24 prosent nedgang i folketallet på 20 år. Det er nest verst i Nordland. Lødingen ligger ikke langt etter. Lødingen var for øvrig med i Vesterålen i oppsettet, og Hil-Marta Solberg ber dem velge retning.

100 prosent frivillighet gir ingen endring. Det gjør meg betenkt, for Nordland er kanskje det fylket av alle som har det største reformbehovet, sa fylkesmannen.

Kjærlighet

Hill-Marta Solberg oppsummerte motviljen mot kommunesammenslåing på denne måten: Lang vei til nytt kommunesenter, mindre innflytelse, ulikheter i kommuneøkonomi.

I tillegg et punkt hun mener man ikke må underkjenne: Kjærlighetsforholdet til egen kommune.

Mot slutten av presentasjonen kommenterte hun hvorfor Nordland ikke har fått til sammenslåinger på samme måte som Vestfold. Da la hun et kart over Vestfold oppå Nordlandskartet. Det vakte latter og applaus i salen der mange av nordlandskommunene var representert.