Neste stortingsvalg nærmer seg, og diskusjonen om oljeutbygging utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er i gang.

Den lave veksten i antall nye jobber i Nordland er bekymringsfull. Mange unge reiser ut, og blir der. Vi trenger flere jobber i Nordland, og en god balanse mellom offentlige og private arbeidsplasser. BRUS mener at en eventuell oljevirksomhet vil kunne bidra til å skape nye jobber og positive ringvirkninger.

Vårt syn i Bodøregionens Utviklingsselskap AS (BRUS) er at det er riktig og viktig å starte konsekvensutredning av utbygging av felt utenfor LoVeSe.

De fleste tar det norske velferdssamfunnet for gitt, men det norske storsamfunnet trenger inntektene fra oljevirksomhet og LoVeSe i fremtiden. Verden vil ennå i flere tiår være avhengig av fossil energi parallelt med at det grønne skiftet intensiveres.

Men utbygging kan bare skje på tre klare betingelser; utbygging og drift må være miljømessig forsvarlig - og, må gi varige ringvirkninger på land. I tillegg må det være en forutsetning at eventuell oljevirksomhet skal skje iht en såkalt områdeløsning som  ivaretar fiskernes/fiskerienes interesser.

Ringvirkningene er foreløpig for diffuse og folk i Nordland er usikre på om vi er tjent med en eventuell oljeutvinning.  Derfor må Konsekvensutredningen må også inkludere vurderinger av hvilke varige ringvirkninger spesielt Nordland kan få som følge av en eventuell oljeutvinning utenfor Nordlandskysten.

Flere jobber i Nordland og nye utdanningstilbud er en av de viktigste ringvirkningene. Oljevirksomhet vil gi forretningsmuligheter til eksisterende og nye bedrifter, men omfanget er usikkert og avhenger blant annet av kontrakts-regimer som legger til rette for flere lokale leveranser, forutsatt at disse er konkurransedyktige.

Vi trenger flere lønnsomme jobber. Vi trenger et næringsliv som har vilje til å satse, og vi trenger gründere med mot og vilje til hardt arbeid.

BRUS mener det er viktig med innspill fra oss her nord på konkrete ringvirkninger. BRUS mener at et regionalt investeringsfond finansiert av eventuell fremtidig oljevirksomhet vil gi varige ringvirkninger i Nordland.

Det trengs langsiktig, tålmodig kapital i Nordland for å utvikle nye arbeidsplasser og nye bedrifter basert på våre (naturgitte) fortrinn. En av forutsetningene for oljeutvinning kan være at utbyggerne indirekte finansierer et slikt investeringsfond for Nordland gjennom en (forsvinnende liten) andel av antatte verdier. For eksempel vil i overkant av 1 promille av antatte verdier basert på dagens oljepris utgjøre ca. 1 mrd. kr til et slikt fond.

Fondet må forvaltes profesjonelt av lokale forvaltere i Nordland. Fondets styre kan for eksempel oppnevnes av Næringsdepartementet og bør bestå av et flertall av folk med bakgrunn fra næringslivet i Nordland, mens fylkestinget i Nordland oppnevner for eksempel 2 representanter.

Fondet skal investere kommersielt med fokus på lønnsomhet over tid, i stedet for kortsiktig avkastning. Fondets oppdrag/formål er å skape nye virksomheter og jobber i Nordland basert på Nordlands fortrinn, og fondet må også mulighet til å gjøre samfunnsmessige vurderinger. Det er naturlig at et slikt fond spesielt fokuserer på virksomheter som er en del av det grønne skiftet og det vi skal leve av når oljen tar slutt.

En annen ringvirkning kan være etablering av et forskningssenter underlagt NORD Universitet. For eksempel lokalisert i Lofoten/Vesterålen med oppdrag å forske på overføringsteknologi fra dagens oljevirksomhet til andre bransjer. Her nevnes spesielt HMS og kvalitetssystemer som et område som er relevant for alle andre bransjer, og hvor det kan være stor overføringsverdi fra oljebransjen til andre bransjer.

Dette kommer ikke av seg selv. Vi må kjempe for en konsekvensutredning slik at vi får avklart om en oljeutvinning kan gjennomføres miljømessig forsvarlig og gi varige ringvirkninger. Vi kan ikke la «nikkersadelen» i Oslo legge premissene for vår fremtid.

Motstanderne er synlige og engasjerte, mens de fleste her nord «sitter på gjerdet» siden en ikke vet mer om hva vi får igjen for dette. Det er derfor viktig å konkretisere mulige ringvirkninger. Der må vi selv ta regien.

Odd Emil Ingebrigtsen,direktør Bodøregionens Utviklingsselskap