En mann ble i Vesterålen tingrett denne uken dømt til fengsel i tre år og dømt til å betale oppreisning til fornærmede på 150.000 kroner. Statsadvokat Erik Thronæs vurdere nå å anke saken. Årsaken er at han mener den domfelte fikk strafferabatt på tre måneder på feil grunnlag.

Bakgrunnen for saken går tilbake til 2015. Tiltalte var da på besøk hos fornærmede i Vesterålen ei helg. De to hadde møttes på nettet og hadde etter flere ukers nettdating bestemt seg for å møtes. Tiltalte kom til fornærmedes bopel på fredag. Her spiste de og hygget seg sammen før kvelden endte med at de hadde seksuelt samkvem to ganger natt til lørdag.

Dagen etter tilbrakte de også sammen og lørdag kveld spiste de sammen og han gjorde igjen tilnærmelser til henne da de satt sammen foran TV-en. Det endte med at de gikk å la seg sammen i hennes seng.

Ifølge dommen skal da tiltalte ha tilnærmet seg fornærmede for sex. Hun skal da ha motverget seg dette. Tiltalte skal da ha satt seg over fornærmede, dratt av henne trusen og holdt hendene hennes fast før han skal ha tvunget seg til seksuell omgang med henne selv om fornærmede forsøkte å hindre dette med å vri seg unna, klipe og klore samt å be han stoppe.

I saken la aktor ned påstand om fengsel i tre år og tre måneder. Varetektoppholdet på fem dager skulle da trekkes fra.

Bistandsadvokat ba om at tiltalte skulle betale erstatning etter rettens skjønn, mens forsvarer ba om at retten ble dømt på mildest mulig måte.

Rettens vurdering

Tiltalte erkjente i retten at han tiltvang seg samleie med fornærmede. I sin forklaring fortalte han at han etter å ha innledet samleie med tvang, hadde han skjønt ut fra hennes protester at han burde slutte avsluttet voldtekten. Fornærmede hadde da låst seg inne på badet og bedt tiltalte forlate bopelen.

I forklaringen sin fortalte tiltalte at han ikke ville forlate og at han ville være igjen og ordne opp. Han ble derfor i boligen til politiet kom og han ble tatt med.

Fornærmedes forklaring rundt voldtekten kommer ikke frem i sakspapirene. Ifølge fornærmede pågikk voldtekten i åtte til ti minutter før den ble avsluttet. Hun sier også at hun hadde blåmerker over hele kroppen i etterkant.

Dømt før

Retten anså det som formildende at tiltalte tilsto i retten. Rabatten skal i slike tilfeller tildeles skjønnsmessig. Avgjørende for vurderingen er betydningen av tilståelsen i forhold til oppklaring av saken, om den har lettet etterforskingen og iretteføringen og den belastningen det ville være for fornærmede å måtte anmelde forholdet.

Ifølge retten var tilståelsen avgjørende for oppklaringen av saken. Retten anså det som at det uten denne ville blitt ord mot ord og saken måtte blitt avgjort ut fra partenes troverdighet.

«Fornærmede har sluppet mistanken om at hun ikke snakket sant», heter det i domspapirene.

Aktor la på bakgrunn av tilståelsen ned påstand om strafferabatt på ett år. Strafferammen for voldtekt av denne art er på fire år.

I tillegg til de tre årene la han ned påstand om tillegg i dommen på ytterligere tre måneder ut fra at tiltalte hadde blitt dømt for et lignende forhold tidligere. Påstanden var derfor på tre år og tre måneder.

- Forventet

Retten valgte å rabattere dommen til tiltalte ytterligere tre måneder ut fra flere forhold.

Det ene punktet retten mente var formildende var at fornærmede hadde et kallenavn på nettstedet hvor de møttes. Vi velger å ikke publisere navnet hun brukte, men retten mener at dette navnet gjorde at tiltalte kunne «forvente seg sex med fornærmede».

Et annet moment at fornærmede hadde sendt nakenbilder til tiltalte. «Sex hadde vært et tema mellom dem. Hun hadde invitert tiltalte hjem. Han hadde grunn til å forvente sex da han kom på besøk til henne» heter det i domspapirene.

I dommen legges det også vekt på at de to hadde frivillig seksuell omgang to ganger kvelden før voldtekten, og at hun hadde lagt seg i samme seng som han. Dommen legger også vekt på at fornærmede ifølge tiltalte skal ha vært ikledd seg "utfordrende klær". Fornærmede avviser dette og sier hun var ikledd pysj.

På bakgrunn av dette satte retten dommen til tre år og ikke tre år og tre måneder som aktor la ned påstand om. Tiltalte ble også dømt til å betale oppreisning på 150.000 kroner.

- Unødvendig

Aktor i saken, statsadvokat Erik Thronæs, reagerer kraftig på ordlyden i dommen og bakgrunnen for strafferabatten på tre måneder.

- Jeg synes det var helt unødvendig å dra frem hennes kallenavn på et nettsted som formildende. Det har etter min mening ingenting å si om saken, sier han.

Thronæs mener også at det er feil av retten å legge til grunn at tiltalte hadde grunn til å forvente sex.

- Poenget er at enhver seksuell kontakt mellom voksne er basert på frivillighet. Selv om det er seksuelt samkvem en natt, har ikke det noe å si i forhold til det som skjer natta etter. Jeg mener det er feil å legge vekt på dette i formildende retning.

På bakgrunn av dette vurderer nå Thronæs å anke.

- Vi har ikke tatt noen endelig stilling til det. Dommen er foreløpig ikke rettskraftig og vi må vurdere om det er grunnlag for å anke, sier han.

Ifølge bistandsadvokat Trude Wold reagerer fornærmede kraftig på uttalelsene i dommen.

- Fornærmede reager på den beskrivelsen som er gitt; den gir ikke et riktig bilde av situasjonen, og det er helt uholdbart at retten ser det som formildende for domfelte at han var invitert hjem til fornærmede, at de hadde hatt sex før og hva hun var kledd i. Fra denne side håper vi statsadvokaten anker straffeutmålingen, sier hun i en kommentar på e-post til VOL.