-Alle prøvene har vært negative, og det er vi veldig glade for, sier Anne Døsen, fagrådgiver i Mattilsynet i region Nord i en pressemelding.

I kommunene Tromsø, Målselv, Bardu, Lenvik(fastland), Sørreisa, Dyrøy, Salangen og Lavangen i Troms, og Hattfjelldal, Vefsn og Grane i Nordland er med i bestandsovervåkinga for hjortedyr.

I de nevnte kommunene ble det tatt ut 600 hjerneprøver av felt hjortevilt over 1,5 år, de første åtte dagene av jakta i forbindelse med bestandsovervåkningen. Her ble jegere og jaktlag oppfordret til å bidra i kartleggingen av sykdommen ved å ta med hodet fra dyret de har skutt til prøvetakning.

I alle kommuner i landet testes alle hjortedyr som blir funnet døde, avlivet på grunn av sykdom eller skade og påkjørte dyr.

- Vi ba om hjelp til prøvetakning, og holdt kurs i hvordan en hjerneprøve skal tas. Det har vært en stor dugnadsånd, og engasjement, blant de som meldte seg som frivillig prøvetaknings personell.

- Dette har vært pensjonerte jegere, reineiere, viltansvarlige, jaktlag, jegere, og folk som var interessert i å være med i kartlegginga, skriver Mattilsynet.

- En stor takk til alle som har stilt lokaler og prøvematerialer til disposisjon slik at vi kunne «uteksaminere» 140 personer som prøvetakere i Nord-Norge, sier Anne Døsen.

- Vi takker for den hjelpa vi har fått så langt, og håper på et fortsatt godt samarbeid med alle involverte. Vi minner om at hvis du ser et hjortedyr som er veldig magert, går ustødig og rart, eller trekker mot veien og ikke er redd for folk vil vi gjerne vite det, slutter Døsen.