- Vi er fornøyd med å ha reddet Sjøheimevernet, Kystjegerne, Forsvarskorpsene og HV11 og basen på Setnesmoen fra nedleggelse til neste år, sier Venstres leder Trine Skei Grande i en pressemelding.

Uenige om Langtidsplan

Enigheten mellom Venstre og regjeringspartiene gjelder kun forsvarsbudsjettet for 2017. Høyre, Frp og Arbeiderpartiet har kommet til en enighet om Langtidsplanen for Forsvaret som Venstre er grunnleggende uenig i.

- Det handler om at vi står langt fra Regjeringen og Ap i de strategiske valgene for fremtidens forsvar. Venstre mener Hæren og Heimevernet må spille en langt viktigere rolle enn regjeringen har lagt opp til, og Ap har sluttet seg til. Langtidsplanen binder opp for mye av budsjettene i årene fremover til investeringer i fly og fartøy, slik at det ikke vil bli mulig å få til den kapasitetsøkningen vi trenger i Hæren, sier Grande i pressemeldingen.

Hun forteller videre at sentrumspartiene Venstre, KrF og Senterpartiet kommer til å gå sammen om en alternativ langtidsplan i Stortingsbehandlingen, og at dette blir en viktig sak i valgkampen til neste år.

- Viktig for Ap

Ap og Regjeringspartiene tvinger frem et flertall for nedleggelse av flybasen på Andøya, som har skapt stort engasjement de siste dagene.

- Spørsmålet om Evenes og Andøya vært svært viktig for Venstre i disse forhandlingene, og det har også vært spesielt krevende. Tallgrunnlaget fra regjeringen har vært alt for dårlig til å ta en potensielt kritisk avgjørelse om å legge ned basen på Andøya. Likevel går de tre største partiene sammen om å avvikle Andøya i Langtidsplanen, sier Grande. Hun understreker at kampen om Andøya fortsatt ikke er tapt.

- Må opprettholdes

Grande mener at engasjementet rundt Andøya må opprettholdes.

- Det engasjementet vi har sett på og rundt Andøya må for all del opprettholdes. Det er flere år til arbeidet med nedleggelse skal settes i gang, og det skal avholdes et valg i mellomtiden. Venstre er ikke i tvil om at Andøya må opprettholdes, nå starter kampen for å overbevise Høyre, Ap og Frp om det samme, avslutter Grande.

- Viktig for forsvaret

Når det gjelder Heimevernet, understreker Skei Grande at de er spesielt viktige for forsvaret, fordi det er snakk om personer med høy kompetanse som kan mobilisere på kort tid.

- I et langstrakt land er det også viktig å ha en spredt basestruktur. Regjeringen har foreslått en rekke nedleggelser av baser, selv om de samtidig foreslo en ny landmaktsstudie som skulle gi viktige svar på hvilke behov vi har innen landforsvaret. For Venstre er det åpenbart at vi må vente på kunnskapen før vi fatter disse beslutningene, fortsetter Grande.

Sp: – Ikke godt nok kvalitetssikret

Sentrumspartiene, som forhandlet samlet, stod på for at Andøya flystasjon ikke skulle legges ned.

– Vi kunne ikke være med på avtalen om langtidsplanen for Forsvaret. Den mangler tydelige rammer for Hæren og Heimevernet i årene som kommer og går dessuten inn for å legge ned Andøya, til tross for at kostnadsberegningene ikke er godt nok kvalitetssikret, sier Sps parlamentariske leder Marit Arnstad til NTB.

Hun sier imidlertid at sentrumspartiene vil gå sammen om å skrive merknader til langtidsplanen.