Det ble en debatt som fulgte de allerede kjente enighetene om langtidsplanen. Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet er enige om å legge ned Andøya flystasjon, mens Senterpartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti, SV og Miljøpartiet De Grønne vil videreføre driften på Andøya.

– Vanskelig sak

Representantene for de tre partiene som utgjør flertallet i saken, entret i tur og orden talerstolen og fortalte hvor vanskelig Andøya-saken har vært.

– Ap har sikret flertall for en ekstraordinær innsats for Andøysamfunnet og det kommer Ap til å følge ganske umiddelbart, sa partileder Jonas Gahr Støre.

Også Høyres parlamentariske leder Trond Helleland og Frps Harald T. Nesvik fortalte begge hvor vanskelig de synes denne saken er.

– Vi har et særskilt ansvar for Andøysamfunnet, sa Nesvik.

– Henger ikke på greip

Det fikk Senterpartiets Liv Signe Navarsete til å reagere.

– Vi har i tur og orden hørt representanter fra Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet fortelle hvor trist de synes det er legge ned Andøya. Vel. De behøver ikke gjøre det dersom de synes det er så trist. En kunne utsette, for det er ingen hastverk, Navarsete.

– Tror man at man kan forlate Andøya uten at det koster noe. Samtidig skal man opprettholde flystripa for ATC. Henger dette på greip, president? fortsatte Navarsete.

– Vi burde lært av Ørlandet, vi burde lært at vi trenger langt bedre og sikrere fakta. Vi mente det var utredet tilstrekkelig der, men ser at det sprekker som bare juling.

– Aps krokodilletårer for Andøy har jeg ikke veldig stor respekt for. Hadde det vært viktig for Ap å sikre Andøya hadde det vært flertall for det, og det vet Ap godt, sa Venstres Trine Skei Grande.

Fikk ikke svar

Skei Grande spurte også forsvarsminister Ine Eriksen Søreide hva hun ville gjøre for å skape tillit til tallene når det gjelder Andøya.

Det fikk hun ikke svar på.

– Vi følger opp dette med rapporter om fremdrift i forbindelse med statsbudsjettene, slik vi gjør med alle store prosjekter, sa Eriksen Søreide.

Hun sa senere at det er ingen ting sm tyder på at tallgrunnlaget for nedleggelsen av Andøya og oppbyggingen på Evenes er feil.

Statlige arbeidsplasser

Nordlandsrepresentant Kjell-Idar Juvik (Ap) sa at Andøy-samfunnet må få tilført andre statlige arbeidsplasser og at det planlagte havneprosjektet på Andenes til 500 millioner kroner må gjennomføres.

Høyres Margunn Ebbesen synes det var mest grunn til å juble for at Ofoten-regionen styrkes med 600 arbeidsplasser.

Advarer mot omkamp

Aps Anniken Huitfeldt advarte mot omkamp om nedleggelser av baser.

– Det er ikke å vise omsorg for de lokalsamfunnene som rammes når man roper omkamp, omkamp, omkamp i stedet for omstilling, sa Huitfeldt.

– Hvor er utredningene?

Senterpartiets Liv Signe Navarsete fikk siste ord i debatten.

– Jeg kan ikke la være kommentere Huitfeldt som er forundret over at vi vil skyve på overvåkingsflyene. Det samme partiet som uten å nøle skyver landmakten ut i en utredning, går inn for investering i nye overvåkingsfly. Hvor er utredningene, president? De aksepterer at Norge som eneste NATO-land må ha luftvern for å opprettholde MPA-basen på Andøya. Hvor er utredningene? Hvorfor kan man skyve noen sektorer av Forsvaret inn i ei utredning, mens andre aksepterer man over bordet, uten å vite verken pris, tidspunkt eller hvilke implikasjoner det måtte ha. Forunderlig president, men takk for debatten, sa Navarsete.