Som forventet stemte flertallet på Stortinget tirsdag kveld for langtidsplanen for Forsvaret, som også innebærer nedleggelse av Andøya flystasjon og lokalisering av de nye maritime overvåkningsflyene på Evenes.

Representantene til stede fra MDG, KrF, Venstre, Sp og SV - samt Frps Dagfinn Henrik Olsen, vara for Kenneth Svendsen, stemte mot. Høyre, Ap og Frp stemte for nedleggelsen av Andøya flystasjon.

Les mer om debatten i Stortinget her.

Andøysamfunnet har siden enigheten mellom regjeringa og Ap ble kjent, gjort det klart at de ikke har gitt opp kampen om flystasjonen, og krever at tallgrunnlag og fakta gjennomgås av eksterne.

Stoler på tallene

En halvtimes tid før voteringen på Stortinget møttes Aps Anniken Huitfeldt og Sps Liv Signe Navarsete til debatt i Dagsnytt 18 på NRK. Mens andøysamfunnet og flere av småpartiene på Stortinget har stilt spørsmål ved tallene i langtidsplanen, ga Huitfeldt klar beskjed om at hun stoler på det som er lagt frem.

- Tallene er nøye gjennomgått, både av Forsvarsdepartementet, men også av eksterne. Tallene fester jeg lit til. Det er ingen nye beregninger som tilsier at det er grunn til å tvile på dem. Men vi mener det skal gjøres en gjennomgang av alle tall dersom det dukker opp nye fakta, sa Huitfeldt i programmet.

Krever luftvern

Hun slo likevel fast at det først og fremst er militærfaglige argumenter og behovet for luftvern som er utgangspunket for at Ap ikke ønsker en delt løsning mellom Evenes og Andøya.

- Når det skal bygges opp en ny overvåkningsbase, så trenger denne luftvern. Har vi ikke luftvern må vi flytte flyene på et tidlig tidspunkt ved en spent situasjon, det mener jeg ikke er forsvarlig. De militærfaglige argumentene er uomtvistelige, sa Huitfeldt.

Navarsete pekte på at det ikke er oppført noe krav om luftvern i alternativet om delt løsning i regjeringas forslag til langtidsplan, og at heller ingen andre lignende baser i NATO har luftvern, og stilte spørsmål om hvorfor luftvernbehovet plutselig har meldt seg.