En 20-åring fra Vesterålen er tiltalt for seksuell omgang med ei 14-årig jente i juni og juli i fjor.

Den tiltalte, som var 19 år da hendelsene fant sted, hadde ifølge tiltalebeslutningen ved flere anledninger vaginal og oral sex med jenta.

Saken skal opp i Vesterålen tingrett 21. januar.

– Alvorlig sak

Jentas bistandsadvokat Trude Marie Wold ved Advokatfirmaet Wold omtaler saken som alvorlig.

– Jenta var veldig ung, og det er en alvorlig sak. Det går forholdsvis bra med henne i dag. Men da det skjedde, var hun i en ekstra sårbar situasjon.

Les også: Anker omstridt voldtektsdom

Flere saker

Hun mener det økende omfanget av slike saker i Vesterålen ikke kommer av at det er flere tilfeller, men at temaet tas mer på alvor.

– Vi er inne i en fase med veldig mange slike saker, og Nordland kommer høyt opp i statistikken. Det er nok ikke flere tilfeller av dette, men flere saker avdekkes siden vi har et fokus på området nå, sier Wold.

– Sakene blir prioritert av politiet, helsestasjonen, skole og barnehager, og det og skrives mer om sakene i media. Det synes jeg er bra og kan føre til færre saker fremover.

Les også: Dømt for seksuell omgang med mindreårig

Forteller sjelden til foreldre

– Hvordan avdekkes typisk slike saker?

– Det varierer. Det er sjelden ungene selv snakker om det med foreldrene. De forteller det ofte til en venninne, som igjen forteller det til sine foreldre. Mange kommer også til helsestasjonene og forteller om det.

Les også: – Det er utelukkende gjerningsmannens handlinger man skal vurdere

Ubalanse

Wold sier det som regel ikke er vold og trusler inne i bildet i slike saker.

– Men det er fortsatt en ubalanse der med tanke på alderen. Det er et problem at unge menn og voksne mener det er greit å ha sex hvis jenta gir tillatelse til det. De vet ikke hvilke konsekvenser det ofte har for jenta, sier bistandsadvokaten.