LÆRERE: Ann Julie Reiertsen (til venstre) og Amela Kavara ved Sortland videregående håper elevene vil ta en kikk på leksehjelpsverktøyet. Foto: Sanna Drogset Børstad

Kort fortalt: På lær.no kan elever fra Vesterålen opprette sin egen bruker, logge seg inn, bestille seg en leksehjelpstime med en bachelor-, master- eller doktorgradsstudent i realfag.

Via nettsiden kan elev og lærer dele en felles tavle, og kommunisere sammen via videochat.

Gratis i første omgang

Tjenesten, som er utviklet av Eivind Stordal og Ali Elmasoudi, minner litt om Skype, og kan brukes av elever fra barneskolen og opp til videregående nivå.

De kan få hjelp til lekser, eller til eksamensforberedelser, opp til universitetsnivå.

Mandag ettermiddag fikk to realfagsklasser ved Sortland videregående skole høre om tilbudet, som er gratis for elevene frem til 1. februar, i et nettmøte med realfagsgründerne.

- Vi har utviklet en ny måte å lære over nett. Her møter dere en lærer over en delt tavle. Det hele tas opp, slik at dere ikke trenger å ta notater når dere har timer med oss. Alt lagres, forklarte Stordal til elevene i nettmøtet, før han viste hvordan elev og lærer samtidig kan tegne og skrive på denne tavlen.

Prøveperiode

Akkurat nå er prosjektet i en testfase. De har brukt mer enn tre år på å utvikle læringsverktøyet. Når den gratis prøveperioden er ferdig om et par måneder, vil Elmasoudi og Stordal se på andre måter å finansiere verktøyet på.

- Om det blir foreldre, skolene eller for eksempel fylkeskommunen som kan være aktuelle måter å finansiere det på, må vi se på, sa Stordal i møtet.

- Dette er innovasjon i aller høyeste grad. Mange foreldre føler seg maktesløse når det gjelder å kunne hjelpe sine barn med lekser på grunn av pedagogiske utfordringer. Når seansen blir tatt opp kan foreldre få en mulighet til å sette seg inn i elevens lekser, og kan hjelpe til, sier Elmasoudi til VOL.

- Må kunne realfag

- Lær.no ønsker å skape interesse og entusiasme rundt realfag ved å tilby gratis undervisning i matematikk, fysikk og kjemi, biologi og naturfag i alle nivåer fra barneskole til VGS. Det er viktig å yngle interessen i ungdommene så tidlig som mulig, sier Ali Elmasoudi til VOL.

Han mener at det om noen år ikke holder bare å være god i matematikk eller i kjemi. Man må være tverrfaglig og beherske koding, fysikk, kjemi og matematikk.

- Om noen år vil man ikke kunne få jobb uten å kunne realfag. Alt rundt oss er påvirket av IT, sa Elmasoudi til klassene på Sortland videregående skole.

- Bra med all hjelp

Realfagslærerne Ann Julie Reiertsen og Amela Kavara ved Sortland videregående håper at elevene nå vil ta en kikk på verktøyet.

- All hjelp som elevene kan få, er jo bra. Jeg har selv prøvd ut det, og det virker greit, sier Kavara til VOL.

Lærerne og elevene har tidligere brukt en lignende løsning, men der er kommunikasjonen kun enveis.

- Jeg tror nok at det kan være mindre flaut for mange å stille spørsmål gjennom denne leksehjelpen, enn hva de synes det er i klasserommet, sier Reiertsen.

Elev Celine Korneliussen (16) er enig. Etter presentasjonen på nettmøtet synes hun det virker interessant, og ønsker å teste det ut.

- Det er nok ikke like flaut som i klassen. Men jeg liker ikke å være på kamera, sier hun.