I høst ble det innført ny fraværsgrense i de videregående skolene landet over. For å få karakter i et fag, kan ikke elevene ha mer enn 10 prosent udokumentert fravær med den nye ordninga.

Fraværsregelen ble innført 1. august, og etter noen måneder konkluderes det med at den har stor effekt på fraværet. VOL skrev i midten av oktober at Sortland videregående skole, etter halvannen måned med ny fraværsgrense, kunne rapportere om 2000 færre fraværstimer sammenlignet med samme periode i fjor.

Fornøyd utdanningsråd

Nå går også fylkeskommunen ut med samlede tall for alle videregående skoler i Nordland. De viser at timefraværet i fylket har gått ned med 39 prosent mellom 1. august og 17. november, dette sammenlignet med året før. Dette tilsvarer 104.050 timer. Det er noe fylkesråd for utdanning, Hild-Marti Olsen (Ap), er fornøyd med.

– Vi har gjort en rekke tiltak for å få elevene til å møte på skolen, og være til stede. Skolefrokost er et eksempel. Når elevene får mulighet til å spise frokost på skolen, så gjør vi dem best mulig rustet til læring. Men ikke minst gjør det at de møter presis til timen, etter en sosial morgenstund sammen med medelevene, forteller Olsen i en pressemelding.

Hadsel videregående skole har den nest største reduksjonen i antall fraværstimer i Nordland, bare slått av Fauske. Elevene i Hadsel har 48 prosent mindre fravær mellom 1. august og 17. november, sammenlignet med året før. Ved Sortland videregående skole er reduksjonen i fraværet på 36 prosent, i Andøy er den 26 prosent, viser tallene fra Nordland fylkeskommune.

Les mer om Hadsel-rektorens kommentarer til halvering av fraværet her.

– Vil følge utviklingen

Fraværsgrensen har blitt møtt med demonstrasjoner og massiv kritikk blant annet fra elever og Elevorganisasjonen, som mener den ville slå negativt ut for de som sliter.

Utdanningsråden sier hun vil følge med utviklingen.

– Fraværet har gått ned fra 7 prosent til 4,2 prosent om vi måler alle skoletimene i Nordland i denne perioden sammenliknet med i fjor. I seg selv er dette bra. Men vi vil evaluere, og se om det er uheldige effekter som ikke kommer fram umiddelbart. Vi skal ta vare på alle elevene våre, også de som står i fare for ikke å få bestått. Men disse trenger uansett andre tiltak. Fraværsregelen ser ut til å få elevene til å møte på skolen. Det er i seg selv det beste utgangspunktet for læring og gjennomføring, avslutter Olsen i pressemeldingen.

Solveig Magnussen i Elevorganisasjonen i Nordland utrykker overfor NRK Nordland fortsatt stor skepsis til grensen.

– Fraværsregelen rammer flere enn skulkerne, og det er uheldig. Vi ser at elevene tvinger seg på skolen selv om de er syke. Vi ser også at noen skoler gir gyldig fravær dersom eleven oppsøker helsesøster. Andre ikke. Regelen rammer skjevt, sier hun.