2016 blir nok et rekordår for den norske sjømateksporten. Med normal eksport i desember vil eksportverdien passere 90 milliarder kroner med god margin.

Stadig flere markeder etterspør sjømat fra Norge, og sjømatnæringen styrker sin posisjon som en viktig fremtidsnæring for Norge, sier kommunikasjonsdirektør Geir Håvard Hanssen i Norges sjømatråd.

Les også: Satser en halv milliard

Noe ned

I november eksporterte Norge 219.000 tonn sjømat til en verdi av 9 milliarder kroner.

Det er en volumnedgang på 16 prosent, mens verdien økte med 22 prosent fra november i fjor.

Hittil i år har Norge eksportert 2,3 millioner tonn sjømat. Det er en nedgang på 7 prosent fra samme periode i fjor.

Etterspørselen etter norsk sjømat øker mer enn sjømatnæringen klarer å eksportere. Hittil i år er eksportvolumet redusert med sju prosent, sier Hanssen.

Les også: Havsalatprodusent til Melbu for å fortelle om spenstige planer

Historisk høy

Prisen for laks og ørret har vært historisk høy i 2016. I november eksporterte norsk laksenæring 94.000 tonn laks til en verdi av 6,1 milliarder kroner.

Det er en volumøkning på 2 prosent, mens verdien økte med 38 prosent fra november i fjor. Dette er første gang eksportverdien av laks passerer 6 milliarder kroner for en enkelt måned.

Lakseprisen holdt seg fortsatt høy i november med en gjennomsnittspris for hel, fersk laks på 61,90 kroner per kilo. I november i fjor var prisen 44,86 kroner.

Prisen for fersk hel ørret var for andre måned på rad høyere enn for fersk hel laks. Gjennomsnittlig eksportpris på fersk hel ørret var 65,18 kroner per kilo i november.

Verdien

Hittil i år har Norge eksportert 890 000 tonn laks til en verdi av 55 milliarder kroner.

Det er en volumnedgang på 5,1 prosent, mens verdien har økt med 30 prosent fra samme periode i fjor. Høy pris har bidratt til lavere eksportvolum til viktige laksemarkeder i Europa.

Verdien av norsk lakseeksport økte i november, mens det var en nedgang i volumet til viktige konsummarkeder som Spania og Sverige. Samtidig økte eksporten av laks til markeder som har en betydelig videreforedlingsindustri, som Polen og Danmark. I tillegg til disse markedene økte også eksporten til USA målt i volum. Mens eksportvolumet falt for bearbeide produkter, økte eksportvolumet for fersk hel laks i november, sier lakseanalytiker Paul Aandahl i Norges sjømatråd.