- Skal vi lykkes med å ta ut dette potensialet, må vi sikre kystsamfunnene et samferdselstilbud som dekker befolkningens og næringslivets transportbehov, sier gruppelederne i fylkestinget for AP, SP, SV og KRF i en pressemelding.

- Livsnerve for mange

I den politiske plattformen er følgende nedfelt om samferdsel på kysten:

Hurtigbåter og ferge er en livsnerve for mange kystsamfunn. Det er særlig viktig med gode tilbud til områder med begrensede alternativer. I videreutvikling av kollektivtilbudet skal det legges til rette for at de som er berørt blir hørt.

Det er veldig uheldig at regjeringen ikke har en helhetlig samferdselspolitikk for Nord-Norge. De store reduksjonene i vårt inntektssystem vil påvirke handlingsrommet i vår samferdselspolitikk. Det vil bli viktig å få på plass et nytt ferje- og hurtigbåtkart for Nordland.

Startet i 2015

Arbeidet med nytt ferge- og hurtigbåtkart ble igangsatt i 2015. Nå arbeider en prosjektgruppe med kartet. Når de har fullført arbeidet vil de overlevere forslaget til fylkesrådet.

Deretter vil fylkesrådet legge ut forslaget på en bred høring.

-Det vil ikke være naturlig å behandle saken i fylkestinget før regjeringen har lagt frem oversikten over hvilke inntekter fylkene skal ha, påpeker leder i Nordland Arbeiderparti Bjørnar Skjæran.

- Fylkesrådets oppdrag overfor Nordlands innbyggere er både å legge til rette for at folk kan bo i hele vårt langstrakte fylke, og ikke minst å bidra til at vi kan få næringslivet til å blomstre langs kysten, minner gruppeleder i Krf, Arve Knutsen om.

Tåkelegging

De tre nordligste fylkene har utarbeidet strategien «fra kyst til marked» som den strategiske samferdselssatsingen i Nord-Norge.

-Det er enighet i alle fylkene om at regjeringen ikke gir nok rammebetingelser for å utvikle samferdsel i Nord-Norge.

-Når det at vi vil prioritere innbyggernes og næringslivets behov innfor de reduserte rammene vi har omtales som et svik er det en avsporing. Det er rett og slett tåkelegging av en viktig debatt, avslutter Mossleth, Knutsen, Jøsevold og Skjæran.