Strid om budsjettet førte til det sittende rådets fall. Et flertall stemte til slutt for opposisjonens budsjettforslag.

– Vi var klare til å lede Sametinget hele perioden, men sånn ble det ikke. Det har vært en stor glede for meg å være sametingspresident de tre årene som er gått. Selv om vi har hatt en blåblå regjering, har vi oppnådd mye. Nå vil jeg se framover. Jeg fratrer som sametingspresident, sa Keskitalo etter at det ble klart at et flertall stemte for mistillit mot Norske Samers Riksforbund

I alt 21 stemte for mistillitsforslaget mens 16 stemte mot. Nå overtar Arbeiderpartiets sametingsgruppe sammen med Høyre og Árja, og med Vibeke Larsen (Ap) i spissen.

– Vi har vedtatt et budsjett i dag, og der hadde Ap, Àrja og Høyre et budsjett som fikk flertall i dag. Så ble det også stilt spørsmål etter budsjettvedtaket om man hadde tillit til sittende sametingsråd om at de vil styre et budsjett som ikke er deres, sier parlamentarisk leder for Høyre i Sametinget, Lars Filip Paulsen, til NTB.

– Budsjettforliket er et ansvarlig dokument som sikrer både Sametinget, våre kommuner, institusjoner, næringer og kulturarbeidere den tryggheten de fortjener, sier Larsen i en uttalelse fra Arbeiderpartiets sametingsgruppe.