Skulle helst sett et annet vedtak fra sitt eget parti

Hadsel-ordfører Siv Dagny Aasvik gir ikke opp kampen om å få konsekvensutredet havområdene utenfor Vesterålen, til tross for hennes eget parti midlertidig har satt ned foten.

Det hersker stor ueniget i spørsmålet om konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja innad i Arbeiderpartiet. Mandag kveld la programkomiteen frem et kompromiss som alle i komiteen unntatt AUF, stiller seg bak.

De vil ikke åpne for konsekvensutredning av havområdene utenfor Vesterålen og Senja, også kalt Nordland 7 og Troms 2, i neste stortingsperiode. De vil utsette beslutningen til en forvaltningsplan for Lofoten og Barentshavet er revidert.

For Nordland 6, helt sør i Lofoten, står de fortsatt på sitt gamle vedtak om å åpne for konsekvensutredning.

Ap i nord kan leve med LoVeSe-kompromisset

Tromsø (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Fylkeslederne i Finnmark og Troms Ap omfavner ikke kompromissforslaget om konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja, men kan leve med det.

 

Skulle helst sett et annet vedtak

Hadsel-ordfører Siv Dagny Aasvik (Ap) har vært en av forkjemperne for en konsekvensutredning av områdene. Hun skulle gjerne sett at ordlyden i dagens partiprogram ble stående.

- Er du skuffet over mandagens vedtak?

- Jeg skulle selvfølgelig sett at man sa ja til konsekvensutredning også for Nordland 7 og Troms 2. Kunnskap bør ligge til grunn også her. Forslaget til programkomiteen innebærer imidlertid at en konsekvensutredning kan vurderes etter 2020, så det er ikke avvist, sier Aasvik til VOL.

LoVe Petro skuffet over Ap

Ørjan Robertsen i LoVe Petro er skuffet over Arbeiderpartiets LoVeSe-forslag.

 

Strengere krav til ringvirkninger

Hun er imidlertid fornøyd med at partilederen og programkomiteen mandag ga klart uttrykk for at Ap vil stille strenge krav til oljeselskapene om at en eventuell aktivitet skal gi sterkere ringvirkninger lokalt i Nord-Norge.

- Det er med stor glede at jeg ser at dette er så tydelig vektlagt. Jeg tenker at det vil være utenkelig med aktivitet i Nordland 6 og 7 og Troms 2 uten at det skal vises på land i disse områdene i form av ringvirkninger, sier Aasvik.

– Hva slags kunnskap er det vi mangler?

– Torsken det norske arvesølvet som vi må "schjøtte" på beste vis, skriver leder i Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen, i et innlegg på VOL. Han mener en konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ikke vil gi et annet svar enn det som allerede ligger i de mer enn 90 rapportene som allerede er utarbeidet. – Er det noen som ikke liker den kunnskapet vi allerede har? spør han.

 

Hadsel-ordføreren sier hun ikke vil gi seg i kampen om å få utredet havområdene utenfor kysten vår.

- Min motivasjon er å jobbe for at vi skal høste av ressursene utenfor kysten vår for å skape arbeidsplasser, selvfølgelig under krav om at næringene kan leve side og side. Det kommer jeg aldri til å slutte å jobbe for. Hver gang jeg tar fly fra Skagen møter jeg personer som jobber innen norsk olje og gass. Det skulle bare mange at vi ikke skulle vurdere at de også skal kunne få muligheten til å jobbe her hjemme utenfor kysten vår. Det fortjener de, avslutter Aasvik.

Mer å lese på vol.no:

 
VOLs debattregler:
1. Debatt på VOL forhåndsredigeres ikke.
2. Trakassering, trusler eller hatske meldinger blir slettet.
3. Forøvrig oppfordrer vi til en saklig og respektfull tone i debatten.

Leses nå:
Nyheter

Lødingen-Bognes i rute igjen

Etter å ha vært værfast store deler av torsdagen, startet Lødingen-Bognes opp igjen kloken 18:30 i ettermiddag.

Ole Tom Pettersen frustrert over folks kjørevaner i dårlig vær:

– Folk må holde seg på sin side av gulstripa

Det sier Ole Tom Pettersen, som mener å ha vært nær seks frontkollisjoner på strekningen Sortland-Melbu, på grunn av bilister som ligger midt på veien.

Vil realisere hele Havfarmen

Nordlaks klager tildelingen på 10 utviklingstillatelser til Fiskeridirektoratet. Selskapet ønsker å gjennomføre hele prosjektet for å få til en bærekraftig utvikling av havbruksnæringen.

Meteorologene med lite beroligende nytt:

- Vesterålen må belage seg på flere dager med mye vind

De siste dagene har vært preget av mye ruskevær. Det blir roligere vindforhold de neste dagene, men likevel kan det være lurt å være forberedt på mye vind.

Trailer av veien i Higarvfjorden

En trailer har kjørt av veien i Higravfjorden.